Младата режисьорка Таня Уекслър не може да се похвали с огромен опит, но пък третият є филм – Hysteria, има всички шансове да я изстреля право в лигата на големите. До момента комедията премина през няколко международни фестивала, а реакцията е една и съща – критиците я обожават. Някои подчертават силния диалог, абсурдно смешните моменти и добре уловения дух на епохата, а други настояват, че това е един от най-добрите феминистки филми за последното десетилетие, но във всеки случай ръкоплясканията са звучни и продължителни. Което не е точно реакцията, която бихте очаквали от наглед несериозна история като тази за откриването на вибратора в Лондон през 1880.
Признаваме, ние също реагирахме първосигнално – “Вибраторът е открит още през 19 век? В Англия? О, това ще бъде поне толкова смешно, колкото Шерлок Холмс на Гай Ричи!” И бяхме прави, но само донякъде. Защото наистина е забавно да научиш за странните практики във Викторианската епоха, когато лекарите третирали обичайната за отегчените аристократки депресия (наричана тогава истерия), докарвайки ги до оргазъм… с пръст. Което обаче намират за малко досадно задължение и в епохата на разнообразни велики научни открития води до размишления с какво може да бъде заменено. Хю Данси в ролята на младия доктор Мортимър Гранвил също е съвсем на място – едва ли има нещо по-абсурдно от добре облечен и прилично говорещ джентълмен, който се труди упорито над усъвършенстването на първия в света вибратор (изглежда по-скоро като нещо, с което бихте си почистили секцията от прах впрочем). Адски чаровната Маги Гиленхал (която сме гледали във всякакви филми – от Черният рицар до Donnie Darko и Лудо сърце), пък добавя силно романтичен елемент и грация към историята.
Hysteria обаче има и друга страна – чисто женска и съвсем не толкова комедийна. Защото напук на красивите си костюми и добри маниери английските жени в края на 19 век са гневни, без право да гласуват, женени, но без сексуален живот или каквото и да било вълнение, различно от отглеждането на деца и чай с приятелки. Това е филм колкото за научни открития и странни медицински практики, толкова и за тогавашната борба за поне частична женска еманципация. И за това колко важно място е имал вибраторът в този процес.

Hysteria тръгва премиерно в Дания, Швеция, Франция и Германия през ноември и декември