Явно така холивудските режисьори виждат града легенда, а изобилието от исторически забележителности с характерна архитектура само допринася за решението да разтегнат потенциала си точно в Прага.

От ада

Докато още правеше филми, а не скандали, Джони Деп участва в тази мистика с елементи на ужас, режисирана от Братя Хюс. И понеже, технически погледнато, това е историята на Джак Изкормвача, Прага, естествено, играе ролята на Лондон през 1888.

Самоличността на Борн

Действието в един от най-впечатляващите трилъри на последните години може и да се развива навсякъде по света, но част от екстериорите и всички екшън сцени са заснети в Чехия, „Барандов Студио“.

Илюзионистът

Прага играе Виена от XIX век в шедьовъра на Нийл Бъргър с Едуард Нортън в ролята на едноименния магьосник. За разлика от други места на картата архитектурата на Прага е съхранена непроменена, а приказното градче Чески Крумлов идва като бонус за продукцията.

Казино Роял

Една от най-великите серии от сагата за живота на Джеймс Бонд, епизод 21, е снимана в чешката столица и Карлови Вари. Ако се загледате внимателно, може ясно да разпознаете Летище Прага, иначе изписано като Маями.


Братя Грим

Този филм на Тери Гилиъм отнесе куп критики заради историческата си недостоверност, но всички ревюта похвалиха потапянето в духа на епохата, в която ни успява да ни отнесе. Голяма заслуга за това имат Прага и всички местни актьори, които играят вътре.


Младият Ханибал: Корените на злото

Ханибал Лектър е героят в киното, когото всички обичат да мразят – дотолкова, че не могат да му се наситят даже след толкова много филми по темата. В случая имаме предисторията на персонажа, където Чехия играе следвоенна Франция и Литва.


Мисията невъзможна

На Том Круз явно не може да му омръзне Прага – там са снимани два епизода на шпионската поредица: първият и Мисията невъзможна: Режим Фантом. В единия филм са видими Карлов мост и Староместки намести, в другия Прага играе Москва.

Антропоид

Този филм разказва истинска история от Втората световна война, операция „Антропоид“, при която чешката съпротива убива Райнхард Хайдрих, смятан за евентуален наследник на Хитлер. Освен с история това заглавие шокира и с внимание към детайла, като всичко е заснето на реалните локации.

Клетниците

Романът на Виктор Юго има толкова много адаптации, вариращи от тази, снимана в Лондон през 2012, до една от любимките ни с модерен Париж за фон. Тук става дума за варианта от 1998 с Лиъм Нийсън и Ума Търман, където дворецът „Троя“ е арена за най-епичната сцена във филма.

Амадеус

Всички знаем кой е родният град на Моцарт, но пък режисьорът на номинирания за 11 награди „Оскар“ филм Милош Форман е израснал в бивша Чехословакия. Емблематични сцени тук са снимани в Мала страна и Ставовске дивадло, както и в манастира „Страхов“.