Празнуваме 50 години Панаир на книгата в България

По традиция посрещаме декември с един от любимите ни празници, а именно Софийския международен панаир на книгата, който тази година празнува своя 50-и рожден ден между 5 и 10 декември.

Юбилейното издание на най-мащабния книжен форум у нас, организиран  от Асоциация „Бългрска книга“, ни среща с над 170 издателства и техните най-нови и популярни заглавия. По традиция панаирът ни посреща в Националния дворец на културата, като тази година там посетителите имат възможността да избират от над 100 000 книги.

Мотото на новото издание е „Създаваме истории. Създаваме история“, като и тази година там ни очаква най-интересното от книжния пазар в България. Срещаме се с безброй автори, преводачи, критици , илюстратори от цял свят, като за най-малките посетители е предвидена и специална програма, пълна с активности и изненади.

50-ото издание Софийския международен панаир на книгата продължава една от най-важните си и дългогодишни традиции, а именно поставянето на акцент върху важна кауза. Тази година фокусът е върху темата за грамотността и в това лице панаирът е част от Кауза Грамотност. Във връзка с нея е предвидено и създаването на „кръгла маса“, посветена на грамотността и четенето, на която са поканени да се включат институциите, издателствата и организационен, които припознават каузата като своя.

Паралелно с панаира се провеждат и две от най-престижните събития, посветени на литературата. Това са 11-ото издание на Софийския международен литературен фестивал и 7-ият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Специално за тях в България идват над 15 водещи имена в съвременната скандинавска и световна литература, които за първи път се срещат с българските си читатели.

Лейла Слимани, авторката, връчила наградата Букър на Георги Господинов, идва веднага след издаването на най-новата ѝ книга. Италианската писателка Дача Мариани (спътничка на Алберто Моравия) и драматургът и романист Стефан Хертманс са само две от другите имена, с които също имаме възможността да се срещнем. Освен писатели са поканени и големи имена в сферата на хуманитаристиката, като изследователя на световна литература Франко Мурети. Силен акцент в програмата е поставен върху скандинавските автори, а от българските писатели е важно да споменем присъствието на Теодора Димова и нейния нов роман Не ви познавам.

Потапяме се в света на литературата между 5 и 10 декември в НДК със Софийския международен панаир на книгата.