Според Русо езиците са възникнали не от физически потребности, а от страсти. Страст ли е за Вас френският, или гледате на него като на призвание?
По малко и от двете. Френският за мен е страст, превърнала се в призвание, което е станало моя професия. Истината е, че съм посветил цялата си кариера на разпространението на френския език по света. Открих го още в младежка възраст, и то поради обстоятелства, които биха ви се сторили малко странни. Родителите ми не говореха добре френски. Това ми даде силен стимул. Прекарвах времето си в четене и така успях да развия познанията си. След това взех присърце работата за разпространението на този език не само във Франция, но и по света. Работил съм най-вече с чужденци, желаещи да научат френски.

Има ли много такива желаещи в България?
В България много хора изучават френски език. Около 8-10% от населението говори френски, а това не е никак малко. Франкофонията във вашата родина е малко “наследствена” – хора, които говорят езика, държат да възпитат по-младите в този дух и традицията продължава…
Френският е и езикът на бъдещето за този регион, както и за всички други региони по света. Не мога да не спомена прогнозите, според които броят на хората, говорещи френски в световен мащаб, ще се увеличи тройно в следващите 40 години. В България има мрежа от гимназии, в които се изучава френски език. В 8 от най-големите градове има и Алианс Франсез, тоест всеки който желае, може да намери френско място в близост. Съществуват също така и 8 франкофонски програми към университетите в България, ползващи се с нашата подкрепа.

За да се развива франкофонията обаче, тя трябва да бъде отворена към другите езици и култури.
Франкофонията винаги е била отворена и веднага ще ви дам пример – дирекцията към Министерството на външните работи на Франция, натоварена с промотирането на френския език по света, се нарича Дирекция за езиково многообразие и френски език. Колкото до курсовете, предлагани от Френския институт в София, мога само да се похваля, че те са изключително важна част от работата на Института. Курсовете по общ или специализиран френски винаги са били на най-високо ниво, като в момента правим и някои промени, така че обучението ще бъде подобрено. Нашите ученици имат достъп до медиатеките и културните ни събития, една отворена врата към Франция и културата й.

А какво сте приготвили около Световния ден на франкофонията?
Твърде много неща. Подготвили сме цял месец на френския език. Целия март, всеки ден или почти през ден ще има по нещо, посветено на френския език; ще се провеждат конкурси в езиковите училища, в обикновените гимназии и в университетите; ще има конкурси за поезия и превод, ще има и франкофонско рали, в рамките на което стотици деца ще тичат по улиците, ще посетят посолствата и институциите, в които се говори френски, където ще бъдат посрещани с обилна информация и ще печелят конкурси, чиито награден фонд е пътуване до Франция; ще организираме и ден, посветен на франкофонията в Народното събрание, в който участие ще вземат посланиците на всички франкофонски страни и Министерството на външните работи на България. На 21 март Френският институт и Археологическият музей ще бъдат домакини на конференция Френско-българска археология, на която ще представят всички съвместни проекти. Сътрудничеството между двете страни в тази област датира от повече от век. По този повод в България пристигат редица френски учени.

Френското кино и литература са част от френската култура. Прочели ли сте нещо, което силно ви е впечатлило? Препоръчайте ни някой френски филм.
Аз чета много и ще ми е трудно да изредя всичко, което ме е впечатлило. Ще кажа само, че работим по инициатива, която включва закупуването на стотина книги, които след това предоставяме на училищата и университетите, изисквайки от учениците да прочетат поне три или четири заглавия за три месеца. Сега организираме конкурс, за да видим кой какво е прочел и как се е справил. Що се отнася до киното – препоръчвам ви Артистът. Много често посещавам и културните събития, които организира Френският институт. През 2012 програмата е също толкова богата и интересна, както и през миналата година, когато отбелязахме 20-я си рожден ден.

Самият вие сте автор. Току-що излезе първата ви книга с поезия.
Книгата ми се нарича Три сезона и едно лято и е свързана директно с България. Многобройните ми срещи и преживявания тук ми продиктуваха желанието да пиша поеми, естествено, не без окуражаване от страна на най-близките ми приятели. И така започнах да пиша всеки ден по една нова поема. Събрах около 120 поеми, но издателите избраха в книгата да влязат 85 – всички на една тематика, романтични, чувствени и сантиментални. Ще разпространяваме книгата в училищата, а през Месеца на франкофонията, в рамките на Пролетта на поетите (инициатива, която организираме всяка година), един професионален поет ще пътува в различни градове и училища, ще води ателиета по писане на поезия и ще използва някои от поемите в моята книга. Освен всичко това една от моите поеми ще бъде част от конкурса за превод на поезия.

Скоро ще ви се наложи да отпътувате от България. С какви чувства ще помните страната ни?
Научих се да обичам България по един много странен и особен начин, колкото и да ви е чудно. Аз сам избрах да дойда тук. Не познавах страната ви и си мислех, че това ще е шанс да обогатя знанията си и да опозная една нова страна. Мислех, че България ще ми предостави възможността лесно да пътувам из региона – да посетя Румъния, Сърбия… но нямаше нужда. Не мръднах оттук, защото се чувствах добре. Смятам, че българите не си дават сметка в колко прекрасна страна живеят. България има огромен потенциал, който никой не използва. Българите, за съжаление, гледат винаги много скромно на родината си, на безкрайните є археологически, исторически и географски богатства. България ме очарова и аз със сигурност ще се върна. А дотогава ще опитам да направя страната ви малко по-позната във Франция, както и да използвам оставащите ми месеци да открия нещата, които все още не съм успял.

Месецът на Франкофонията е от 1 до 31 март; за подробности, свързани с курсовете по френски език, потърсете institutfrance.bg