Представленията, които ни създадоха, изд. 1 – “Крал Лир” на Явор Гърдев

Преди време разказахме за Представленията, които ни създадохавълнуваща инициатива на Yalta Art Room, с която те ни връщат към най-емблематичните заглавия от българския театър в поредица дискусии с техните създатели.  Още тогава научихме, че през февруари се очаква първото издание на събитията, което ни среща с обичания кино- и театрален режисьор Явор Гърдев, а вече можем да споделим и детайли около премиерното издание на проекта. 

Първата вечер от Представленията, които ни създадоха е на 24 февруари от 19:30 в пространството на Yalta Art Room и е посветено на постановката Крал Лир на Явор Гърдев. 

18 години след официалната премиера на емблематичната пиеса на Народния театър “Иван Вазов” Крал Лир, която се играе от 2006 до 2010, и само ден след личния празник на Явор Гърдев – режисьорът е готов да ни разкаже спомените си, но и заедно да обсъдим и поговорим за трагедия от Шекспир. В рамките на събитието в ролята на модератори влизат Василена Винченцо-Коломоец и Васил Дуев Тайг. 

В първата среща от поредицата Гърдев е готов да разкаже повече за своя грандиозен спектакъл, носител на четири награди Аскеер и две Икар. Спектакълът се помни и заради участието на големия актьор Наум Шопов, който се превъплъщава в Крал Лир – роля, с която отбелязва своята 75-а годишнина. По онова време Крал Лир е един от най-скъпите проекти, правени в Народния театър, а работата по него е изключително прогресивна за периода. 

Освен с Явор Гърдев на 24 февруари имаме възможността да се срещнем и с част от екипа на продукцията, да гледаме кадри от самия спектакъл и да вникнем на дълбоко в творческите идеи и процеси, криещи се зад този емблематичен за българския театър спектакъл. 

Входът за събитието е безплатен, като се изисква само и единствено записване на следния линк