Представленията, които ни създадоха

С новата година Yalta Art Room дават начало на инициативата Представления, които ни създадоха. Проектът представлява срещи, които ни връщат към най-емблематичните заглавия от българския театър в поредица дискусии с техните създатели.

Началото на проекта е през февруари и продължава до декември, като модератори на тези срещи са Василена Винченцо-Коломоец и сценаристът Васил Дуев-Тайг. Идеята на ежемесечните събития е да ни срещнат с някои от най-разпознаваемите творци, свързани с театралното изкуство в България, както и с екипите на тези паметни спектакли. Постановките, които се обсъждат на тези събития, са от последните десетилетия на миналия век и тези от началото на XXI век. 

Първата среща е планирана за 24 февруари, а неин гост е режисьорът Явор Гърдев, като освен него в следващите месеци очакваме гости като Стефан Москов, Лилия Абаджиева и много други. По време на лекциите се предвижда да бъдат прожектирани откъси от представленията, а в някои случаи дори участниците да изиграят на живо някои от сцените в тях. Важна част от събитията е дискусионната част, която позволява на гостите да станат в участници и да зададат своите въпроси на хората, отговорни за създаването на техните любими представления. 

„Представленията, които ни създадоха“ е мечта на сдружение „Партизан“ от зараждането на Yalta Art Room. Гледаме на това приключение като на образователен жест, обърнат към всички поколения артисти и любители на театралното изкуство. Ето защо избираме тези събития да имат безплатен достъп, за да може знанието да бъде доставено до всички, които имат нужда от него. Другата мисия, която си поставя сдружение „Партизан“ чрез тези дискусии, е обединяването на съсловието, от което артистите имат нужда – споделят създателите на „Партизан“ и Yalta Art Room Василена Винченцо-Коломоец и Васил Дуев-Тайг.

Представленията, които ни създадоха са със свободен достъп и отделно ще бъдат излъчвани онлайн в каналите на пространството, така че всеки да може да се включи в дискусиите и да зададе своите въпроси.