След култовия Оркестър без име не се сещаме за нито една българска телевизионна или игрална продукция, която да се вмести успешно в категорията музикална комедия. Досега. Трейлърът на Голата истина за група Жигули върна надеждата ни за бъдещето на жанра и удоволствието от неподправения хумор в диалога и ситуациите, с който свързваме златните комедии в киното ни. Виктор Божинов и екипът му (Под прикритие, Възвишение) ни удрят право в носталгията с историята за популярна рок банда, разпаднала се на върха на славата си през 80-те и принудена да загърби творчески различия и недоизказани конфликти почти насила в един отчаян, отвяващ главите реюниън.
 

Двата мегатонни резидента в чудовищната вселена на Legendary – Годзила и Кинг Конг, мерят сили в епичен сблъсък 60 години след първия им и единствен до момента екранен двубой. Поотделно сме ги виждали да отприщват хаос и разруха в десетки филми, но загряваме за супер битката им още от финалните надписи на Конг: Островът на черепа (2016) и Годзила: Кралят на чудовищата (2019). И докато феновете на двата франчайза са нетърпеливи да излъчат победител, сюжетът все още плува в мистерия, намеквайки единствено, че не зверовете, а хората са всъщност са най-голямата заплаха за живота на земята.
 

За душата

Ако през годините сме научили нещо за анимациите на Pixar, то е, че освен затрогващи истории и чувство за хумор те съдържат и една безплътна, но изключително ценна съставка: душа. Играта на думи тук е съвсем целенасочена, защото последният шедьовър на студиото (който вече прибра два Златни глобуса) не просто оправдава заглавието си, а вдъхновено рисува очертанията на онази невидима част от екзистенциалното, която прави от тялото – човек.

Потопена в меката атмосфера на есенен Ню Йорк, фабулата, подобно на мелодична импровизация, не върви по права линия, а се разлива в неочаквани посоки. Поне такова е усещането на главния герой Джо Гарднър (Фокс) – учител по музика с мечта за голямата джаз сцена, чийто дългоочакван шанс за пробив е осуетен от нелеп инцидент, след който духът му е пренесен в отвъдното без негово съгласие. Нетърпелив да се върне обратно в тялото си, той разработва план за бягство от безкрайността, включващ една опърничава неродена душа (Фей), терапевтичен котарак и дълбока преоценка на истински важното в живота.