Тетрадката на смъртта идва директно от японската митология. Боговете, които решават на чий житейски път да бъде сложена финалната поанта, вписват имената на избраниците си в тетрадка. Препоръчително е тя никога да не попада в чужди ръце, особено пък човешки. Но едно от божествата се оказва отегчен до смърт шегаджия, който уж случайно изпуска своята тетрадка в света на смъртните. Правилата са си правила, а те гласят, че който я намери, е свободен да борави с нея така, както намери за добре.
Безценното оръжие се пада на ученик с блестящи оценки и безупречен морал, малък гений, син на полицейски инспектор, който искрено се отвращава от престъпленията. И се нагърбва с мисията да поправи неправдите, използвайки най-радикалното средство – смъртта. Когато печално известни по цял свят престъпници обаче започват мистериозно да умират, въпросите не закъсняват. Медиите раздухват историята, обществото е поляризирано, а полицията наема най-добрия детектив, за да разплете загадката. И започва игра на надхитряне, остроумни измъквания, интелектуални измами и логически обрати, в която залогът, разбира се, е максимално висок.
На deathnote.animes-bg.com – българският фен сайт на Death Note, можете да си изтеглите комикса, 37 анимационни епизода, базирани на историята, както и саундтрака към тях. Ако си падате по игрите, полезно е да знаете, че Death Note я има за Nintendo. В случай че имате познания по френски език, може да играете интерактивната онлайн игра на deathnote-lejeu.com.
А въпросът какво бихте направили вие с известна доза божествени правомощия и кой от двамата герои всъщност е по-симпатичен в своята справедливост ще ви мъчи дълго след като загасите компютъра.