През моите и твоите очи

В началото на декември 2022 фотоизложбата През моите и твоите очи отбеляза Международния ден на хората с увреждания чрез фотография, поезия и изкуство. От 30 март до 12 април експозицията гостува на Столична библиотека по случай Световния ден за информираността за аутизма (2 април). На фокус попадат хората от аутистичния спектър, а през призмата на креативността и личното светоусещане оценяваме красотата на всяка уникална гледна точка, талант и перспективи.

Снимка: Севдалин Тлаченски

През моите и твоите очи отразява чувствителността на обществото към проблемите на хората с увреждания в България. Целта на проекта е да постави акцент върху пълната им палитра от знания, умения и възможности да се включат пълноценно в обществения живот и да допринесат за неговото развитие. Фото-поетичните табла отварят пространство за разговор за пътя, който аутистичните личности извървяват от детската градина и приобщаващото образование до реализирането на пазара на труда и приемането им от обществото.

Снимка: Севдалин Тлаченски

В експозицията са включени фотографии, заснети от талантливия младеж с аутизъм Севдалин Тлаченски под менторството на носителя на наградата на Българския хелзинкски комитет Журналист на годината Александър Николов. Във визуалната среда словото също намира своето място – петима поети от различни поколения участват със стихотворения, написани по кадрите на Севдалин и Александър. В кратък филм поетите Петър Чухов, Кристин Димитрова, Мария Донева, Константин Трендафилов и Анастасия Стоева разказват своята позиция по основната тема на инициативата и изразяват подкрепа и съпричастност към трудностите на хората с увреждания в страната. Виждаме кадри от творческия процес на двамата фотографи и се докосваме до личните им истории, преживявания и мечти. Чрез QR код стиховете ще бъдат достъпни и в аудио формат на български и английски език в превод от поета, преводач и преподавател Том Филипс.

Откриването на 30 март от 16:00 е придружено от дискусия в Мраморното фоайе на Столична библиотека.