„Прочети София“ празнува 10 години

Още с първото събитие през 2024 фондация Прочети София започва да празнува своя голям празник. Организацията, която седи зад  Литературни маршрути, Скритите букви и Литературни срещи, навършва десет години от своето съществуване и е подготвила изключително вълнуваща програма за цялата година.

Под знака на този юбилей започва третото годишно издание на Литературни срещи, чиято тема е „Порастване“. Припомняме, че Литературни срещи е инициатива, която се провежда няколко пъти в годината с различни тематични акценти на различни места в града. През 2024 г. първата среща е през април, след това предстои лятното издание през юни и есенно, което ни очаква през ноември. Откриваме програмата със среща със словенския писател Горан Войнович и румънската писателка Андрея Расучану.

Тази година  първите срещи се провеждат от 4 до 6 април с откриващо събитие в РЦСИ Топлоцентрала. То е с начален час 18:00, като по време на партито по повод рождения ден са предвидени редица допълнителни събития. От 18:30 е предвидена дискусия с участието на различни творци на тема „Трудностите на растежа“. Неин модератор е бъде журналистът, философ, културолог и преподавател Николай Колев. След дискусията ни очаква специално представяне със селекция от гласове и произведения на български автори и музика, свързана с темите и събитията на „Прочети София“ през годините. В ролята на неин представител влиза добре познатият ни писател, журналист и диджей Светослав Тодоров.

Основната програма  на пролетното издание се провежда на 5 и 6 април. Темата, около които се обединяват тези срещи, е „Порастване“. Темата се разглежда в различни смисли – от преминаването през трудните тийнейджърски години, през сложните отношения деца – родители до откриване на вътрешна мотивация и двигател за промяна. Как тази тема присъства в българската литература е фокус на дискусията, която среща авторите на три книги, доближаващи се до традицията на билдунгс романа. Писателите Антония Апостолова, Емануил А. Видински и Камелия Панайотова влизат в разговор с литературната историчка доц. д-р Ани Бурова.

На 5 април от 19:00 в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство ни очаква един вълнуващ разговор с голяма литературна тежест, който среща литературния свят на две забележителни писателки.  От едната страна седи един от големите литературни гласове в Румъния, а от другите такъв в България – писателките Андрея Расучану и Теодора Димова.

Последният акцент в програмата е срещата ни със словенския писател, поет, режисьор, сценарист, драматург и колумнист Горан Войнович, който пристига в България специално за Литературни срещи. Той е считан за един от най-талантливите писатели на своето поколение. Автор е на няколко книги, превеждани на много езици, и е носител на престижната европейска литературна награда Ангелус и наградата Кресник за роман на годината, която получава три пъти. Българските читатели познават книгите му в превод на Лилия Мързликар: Югославия, моя страна и Смокинята, а съвсем скоро предстои излизането на новия му роман Джорджич се връща, която прави доста връзки с дебютния му роман. Срещата с него е на 6 април в Топлоцентрала от 19:30, неин модератор е журналистът Бойко Василев. През двата дни можем да гледаме още и пърформанс на режисьорката Валерия Велчева по текстове на Мария Добрева, както и литературно четене. Всички събития са със свободен достъп.