Пролетен панаир на книгата 2023

След като през последните месеци методично сме си набелязвали интригуващи нови литературни заглавия, най-после дойде време за мащабно книжно пазаруване и вълнуваща културна програма със срещи с автограф, представяния на нови книги, литературни четения и множество детски събития. Пролетният панаир на книгата се разгръща в градината пред Националния дворец на културата със 144 издателства от цялата страна и над 60 шатри. Официалното откриване е на 29 май от 11:00, а програмата започва в 16:00 на същия ден с няколко премиери на книги с проза и поезия.

Някои от премиерите, които се провеждат както в литературния кът на Панаира, така и в някои от шатрите на изложителите са дебютният роман Бягство към вкъщи на Габриела Георгиева (издателство Така започна всичко), стихосбирката Отново да ме обикнеш на Боян Ангелов (Български писател), Петият вагон на Христо Карастоянов (Жанет 45), романът Зверове на Димитър Шумналиев (Труд), Екстазис на Радослав Бимбалов (Сиела), Хиатус на Георги Борисов и Анатолий Корольов (Лист), Ъпдейт на Асен Сираков (Атеа), Корабът на сирените на Александър Секулов (Хермес), новите книги на Едвин Сугарев (Знаци), Писмо от тамагочи на Анжелина Бъчварова (Рива), Ресто на Бистра Величкова (Ерго) и още много други. През дните между 29 май и 4 юни се срещаме със значими имена в българската литература като Костадин Костадинов, Юлия Спиридонова, Георги Господинов, Петър Чухов, Захари Карабашлиев, Петя Кокудева, Камелия Кучер, Владимир Зарев, както и с художника Сатанасов (автор на комикса БИОН), преводачи и издатели.

Паралелно се провежда и Международен литературен фестивал за деца и младежи, чието мото тази година гласи „Чети и откривай“. Слушаме и изпълняваме – потегляме на откривателска мисия в литературния кът и край шатрите на Панаира с хлапетата за ръка, срещаме ги със съвременни писатели и ги водим на множеството литературни дискусии, четения и работилници. Има по нещо за всяко любопитно дете с интерес към книжките. Повече подробности четем тук.

Организаторите от асоциация Българска книга търсят доброволци, които да се грижат за участието на автори и гости на сцената на фестивала, да упътват посетителите и да раздават информационни материали, да координират настаняването и изнасянето на изложителите и да описват и организират отстраняването на възникнали рекламации. Ако искаме да разберем какво се крие отвъд кориците и да надникнем директно в кухнята на българските издателства, се записваме тук до 25 май.

Работното време на изложението е от 10:00 до 20:00 от понеделник до събота и от 10:00 до 19:00 в неделя.