Представи накратко себе си и организацията, за която работиш.

Казвам се Георги Петров и съм съосновател на WPX – българска WordPress хостинг компания с клиенти по целия свят. Още със създаването на компанията тръгнахме да променяме индустрията и днес, 9 години по-късно, имаме спечелени множество сравнителни тестове за най-бърза хостинг платформа, побеждавайки световни компании, много по-големи и по-стари от нас. Също така никога не вадя от раницата брандираната кърпа (най-важният аксесоар за всеки стопаджия) и тефтерчето с добри идеи. А когато идеите не са чак толкова добри – е, за това е кърпата.

Вонегът казва, че ако не можеш да обясниш на малко дете с какво точно се занимаваш, значи си шарлатанин. Обясни ни като на деца с какъв проект точно си ангажиран и каква е целта му.
WPX е платформа, чиято цел е да даде възможност на колкото се може повече хора да стартират своя кауза или бизнес онлайн. Това, от което тези хора имат нужда, е една безпроблемна и лесна за използване платформа за стартиране на сайт, която да не им отнема от времето, да не ги кара да стават програмисти и така да могат да се фокусират върху идеите си. А за да могат идеите на нашите клиенти да достигат до максимален брой хора, нашата платформа трябва да е много бърза. С нашия нов социално-технологичен хъб Hyperspace, който открихме преди месец, правим същото и физически – даваме място, където иноватори и изследователи в бизнеса, технологиите, каузите и изкуството да могат да споделят идеите си с други хора, които виждат света по същия начин. Лично аз от няколко години обикалям екипите и се грижа затова всеки в компанията да има това, от което се нуждае, за да може да реализира идеите си. И гледам да не ми личи много, че се радвам като малко дете, всеки път когато някой направи нещо много яко (а то се случва почти всеки ден).

Какво успя да постигнеш през 2022 и как то ще направи промяна през 2023?

Открихме Hyperspace – нашия технологично-социален хъб, който вече събира на множество събития иноватори и откриватели, футуристични стопаджии или както ние им казваме – Change Seekers. От сферата на предприемачеството, технологиите, дизайна, маркетинга, музиката, фотографията, каузите и много други. Това са нашият собствен екип, приятели и партньори, които срещнахме по пътя и тепърва ще срещаме. След като WPX е нашият дигитален дом, нека имаме и физически, където да можем да се видим на живо, да споделим идеите си, да изпием по едно питие и да се опитаме да вдъхновим други хора да тръгнат по нашия път. Светът е пълен с футуристични стопаджии, просто още не сме ги срещнали.

Как увличаш хората около теб да се впуснат и те по "транспортната отсечка", която ще води до нещо по-добро утре?

Няма нужда да увличам хората около мен, те така или иначе го имат в себе си. Всеки е стопаджия и Change Seeker, всеки има идеи за по-доброто утре. Разликата е, че едни хора са оптимисти и вярват, че ще стигнат там, където са тръгнали, и търсят начин да стигнат, а други вярват, че колата, която ще ги качи, е пълна с психопати, цялото това нещо е ужасно опасно и съответно предпочитат да не ходят никъде. Това, което обикновено се случва, е, че когато решиш да вдигнеш палеца и спре някаква кола, вътре обикновено има други пътешественици като теб самия. Пътуването е ужасно забавно и може и да не стигнеш точно където си искал в началото, но винаги стигаш до нещо много яко. Аз пък съм онзи пътешественик, който, като види стопаджии, винаги спира и ги качва. И докато се возим им разказвам аз накъде съм тръгнал. Ако си имат конкретен план, се возим до някъде заедно и слизат, но много често хората казват „Абе, там, където си тръгнал, звучи яко и аз ще дойда“. И така, лека полека WPX стана 100 човека екип. А сега Hyperspace е нещо като стопаджийска маршрутка, в която могат да се качват и други хора.

Как те променя промяната в личен план?

Промяната е начин на живот и тя отдавна ме е променила. Твърди се, че Стивън Хоукинг е казал „интелигентността е способността да се променяш“. Не знам дали е въпрос на интелигентност, но аз определено вярвам, че в основата на живота ни е еволюцията, а тя не е възможна без промяна. И тук не говоря за живота като такъв, въпреки че и за него важи, говоря за самото ни битие. Ако не си доволен от нещо – промени го. Работа, физическа форма, среда, взаимоотношения. Може и да не ти се получи винаги, но винаги ще си по-удовлетворен, че си опитал. Добрият и удовлетворен живот винаги е резултат от постоянна промяна. Една от промените, които търся в момента за себе си, както и за цялата компания, е, как да работим по-малко време, но да затваряме същото количество проекти, като свободното време да използваме за още пътувания. Имам грандиозен проблем със закоравелия модел „понеделник до петък, 9 до 5…“ Това е модел от едно друго време, когато от хората не се е очаквало да са креативни. Днес добавената стойност идва от иновациите, от креативността, а тя не се появява по часовник. А и в крайна сметка в WPX и Hyperspace сме едно общество от стопаджии и Change Seekers и имаме нужда поне един път в годината да стигнем на стоп до Градинa.
По пътя напред срещнахме и други футуристични стопаджии. Прочетете какъв е ключът към по-доброто утре за Тенко Николов, София Иванова и Иван Гойчев.