Представи накратко себе си и организацията, за която работиш.
Казвам се Иван Гойчев и съм един от техническите доброволци и основатели на сдружението Подкрепи БГ – прозрачна дарителска платформа с отворен код, която всеки може да подобрява. Допълнително в свободното си време работя на пълен работен ден като технически директор в КоБилдър, където развиваме софтуерна платформа за дигитализация на строителните процеси и обмена на данни между всички участници в тях. Работим успешно с компании от цяла Европа и дори участваме в стандартизационните комитети за строителни данни на ниво държави и Европейска общност.

Вонегът казва, че ако не можеш да обясниш на малко дете с какво точно се занимаваш, значи си шарлатанин. Обясни ни като на деца с какъв проект точно си ангажиран и каква е целта му.

С Подкрепи.бг искаме да повишим доверието към дарителството в България. Всичко започна, когато преди две години един „жълт булдозер“ беше сериозно подкопал основите на дарителството, като беше присвоил част от събраните в едно тъмно мазе средства. Имаше нужда от нова отворена и прозрачна платформа, в която всеки ясно да вижда как, за какво и къде се използват дарените към нуждаещите се средства. Затова разработихме уебсайт, в който, първо, не се събира такса от даренията към нуждаещите се, второ, има пълна проследимост на парите и, трето, целият код на сайта е отворен да се разгледа от всеки. Създадохме и прозрачен процес за проверка и отчетност, за да може хората да даряват без притеснение дали кампаниите са истински. За още по-голямо доверие, добавихме и ролята Гарант на кампания – това са публично известни личности, които подкрепят кампаниите със своята добра дума.

Какво успя да постигнеш през 2022 и как то ще направи промяна през 2023?

През август стартирахме официалната версия на Подкрепи БГ и вече имаме 3 успешно приключени кампании. През ноември беше и най-успешната ни кампания за Българското космическо момиче Татяна. Тя имаше нужда от помощ за таксата си за университет, за да продължи мисията си, и това, което изненада всички, беше, че хората откликнаха и парите се събраха за по-малко от 2 седмици! Ускорението беше толкова голямо, че даренията продължиха дори и след като се достигна целевата сума. С това космическо постижение определено влизаме на висока скорост в бързата лента на магистралата и очакваме още много такива кампании за 2023-та!

Как увличаш хората около теб да се впуснат и те по "транспортната отсечка", която ще води до нещо по-добро утре?

Споделям с всеки около мен какво правим, колко е трудно, но и колко е удовлетворяващо. Не се примирявам с оправдания от типа „няма пари, няма време, няма кой“ и с проекта Подкрепи.бг искам да бъдем още един пример, че идеите могат да се осъществяват. Разказвам как заедно с екипа сме преодолели всеки етап от проекта и как сме излезли успешно от поредното предизвикателство. И ето как промяната към по-добро е възможна, за да могат все повече хора да се осмелят да опитат, вместо да чакат. Окуражавам всеки да опита да създаде нещо негово или да се присъедини към нас и заедно да правим промяната към по-добро утре.

Как те променя промяната в личен план?

Самият аз винаги съм се питал защо живеем с толкова ограничения, защо, като видим, че нещо не е наред, чакаме някой да го оправи. Може би е, защото „мислим“, че е забранено да го оправим сами, или защото твърде много хора от бавната лента на магистралата ни казват „остави го, то е така и няма смисъл да се мъчиш“. Ето с Подкрепи.бг създаваме отворена дарителска платформа, която всеки може да дойде и да подобри. Прокарваме пътя, за да може това да се повтори и за много по-смели проекти! Зареждам се за още по-смели идеи, защото виждам, че е възможно!

По пътя напред срещнахме и други футуристични стопаджии. Прочетете какъв е ключът към по-доброто утре за Тенко Николов, Георги Петров и София Иванова.