Представи накратко себе си и организацията, за която работиш.
Казвам се Йордан Тотев, на 31 години, от София. Занимавам се с маркетинг, фотография и мечки. Да, точно така – мечки! Определено бих казал, че имам интересен живот. Учих Медицинска физика в Софийския университет, 3 пъти ходих на студентска бригада в Аляска, продавал съм касови апарати, а към днешна дата съм създател на организация, занимаваща се с опазване на мечките в България. Сдружение Урсус, по-познато като Мечешки истории, работи в няколко направления, като основните ни дейности са насочени към информираността и образованието на хората. Вярваме, че без да познаваме даден животински вид и без да знаем как мирно да съжителстваме с него, много трудно можем да се борим за неговото опазване.
Вонегът казва, че ако не можеш да обясниш на малко дете с какво точно се занимаваш, значи си шарлатанин. Обясни ни като на деца с какъв проект точно си ангажиран и каква е целта му.
Целта на проекта ни е да запознаваме и вдъхновяваме младите хора в България с теми, свързани с опазването на мечките и природата. Както може да се досетите – проектът ни е образователен. Обикаляме из страната и посещаваме различни училища, гимназии и дори детски градини. Разказваме на децата и младежите за живота на мечките, техните местообитания, тяхното символично значение и защо са важни за природата и за нас, хората. Също така ги запознаваме с някои от проблемите, срещу които се борим, като например конфликта човек-мечка и бракониерството. Когато обяснявам за нашето Мечешко училище, обичам да започвам с този цитат:
"Ако говорите на животните, те ще ви отговарят и вие ще се познавате едни други. Ако не говорите с тях, няма да ги познавате. Каквото човек не познава, се страхува от него. А от каквото се страхува, го унищожава…“ – вожд Дан Джордж (1899-1981)
Другият ни проект се нарича Мечешка гора. През 2021 имаше рекордно много мечки, навлизащи в населените места в Родопите и Стара планина и нанасящи щети на местното население. Най‑честата причина за това е липсата на достатъчно храна в природата. Знаете ли, че всяка година в България целият естествен прираст на мечешката популация – между 50 и 150 мечки, стават жертва на бракониерство! Една от причините за това е саморазправата, предизвикана от конфликта човек-мечка, за който споменах по-горе. За да намалим щетите и да пазим както мечките, така и хората, стартирахме акцията Мечешка гора. с която осигуряваме и засаждаме овощни дръвчета в мечешки местообитания в Родoпите. Целите на акцията са осигуряване на допълнителни хранителни ресурси за дивите животни и намаляване на конфликта с местното население.
Какво успя да постигнеш през 2022 и как то ще направи промяна през 2023?
През 2022 посетихме повече от 17 града в страната, над 20 училища и повече от 1000 младежи преминаха през нашето Мечешко училище. Горд съм да споделя с вас, че успяхме да вдъхновим немалка част от учениците, които сами развиха свои идеи за опазването на мечките и природата на България. Успяхме да организираме 2 акции Мечешка гора в Родопите и засадихме повече от 2300 горско-плодни дръвчета.
Как увличаш хората около теб да се впуснат и те по "транспортната отсечка", която ще води до нещо по-добро утре?
Вярвам, че мечките могат да ни дадат силата и куража да се борим с несгодите и да намерим своя път в живота. Надявам се, че повече млади хора в България, ще се превърнат в хора като мечки, ще повярват в себе си и ще последват най-смелите си мечти!
Как те променя промяната в личен план?
Аз самият отделям изключително много време на Мечешки истории, постоянно бълвам нови идеи и искам да правя още и още. Да, това ми дава много удовлетворение, но в същото време доста често игнорирам себе си, семейството и приятелите си. Надявам се, че през 2023 ще успея да балансирам по-добре работата и личния си живот.