Представи накратко себе си и организацията, за която работиш.

Казвам се Тенко Николов, баща съм на три деца, част съм от управленския екип на една от най-големите IT компании в България – SiteGround, сериен предприемач и инвеститор съм.
За SiteGround мога да кажа, че е българска компания, международен лидер в IT хостинг технологиите и услуги за уеб страници. С повече от 18 години глобален опит, днес е най-голямата независима компания в своята сфера на дейност, със сървърни центрове в Европа, Азия и Америка и над 2,8 милиона домейна на клиенти в световен мащаб. Имаме екип от над 500 души в три офиса в София, Пловдив и Стара Загора. Една от най-награждаваните компании сме – за отиващата си 2022 имаме над 20 отличия като водещ работодател и общественоотговорна компания в България.

Вонегът казва, че ако не можеш да обясниш на малко дете с какво точно се занимаваш, значи си шарлатанин. Обясни ни като на деца с какъв проект точно си ангажиран и каква е целта му.

Всеки път когато отвориш някоя страница в интернет – Programata.bg например или който и да е друг уебсайт, ти трябва да напишеш адреса му. Но за да ти се покаже, този сайт трябва да „живее“ на този адрес. Сайтовете в интернет живеят на сървъри, а нашата работа е да ги поддържаме и да се грижим за тях. В SiteGround осигуряваме дом за около 3% от сайтовете в световен мащаб. А наред с работата си се опитваме да подобрим средата в България, така че повече хора в страната ни да имат равен достъп до спорт, здравеопазване и образование.

Какво успя да постигнеш през 2022 и как то ще направи промяна през 2023?

Грижата винаги е била в основата на всичко, което правим – за екипа ни, клиенти, обществото като цяло. Инвестираме не само в служителите, но и в няколко ключови за обществото ни области: образование, здравеопазване, околна среда и природа, култура и предприемачество. С моя партньор Иво Ценов осигуряваме дълго-годишна подкрепа за редица социално значими каузи и проекти в България. Аз лично съм част от борда на Заедно в час и освен финансово помагам и отделяйки от времето си. Прекалено дълъг е списъкът с организации, на които сме помогнали през 2022, но ако включим и дарението за института INSAIT, подкрепата ни ще възлиза на 8-цифрена сума. Ето защо през тази година, след като дълго сме имали устойчиви дарителски практики за редица социални инициативи, неправителствени организации и други институции от обществена значимост в страната, решихме, че е дошло времето, в което да създадем собствена фондация (тя се казва За пример) и да пренесем филантропските си усилия на следващо ниво. Решението ни е свързано с твърдата увереност, че имаме отговорността да полагаме грижа за обществото, ако искаме то да просперира, затова се фокусираме в ключовите сектори в страната, благодарение на които, тя ще има бъдеще. Чрез фондацията искаме целенасочено и структурирано да подпомагаме проекти в областта на образование, здраве и спорт, като инвестицията ще е поне 100 милиона лева.

Как увличаш хората около теб да се впуснат и те по "транспортната отсечка", която ще води до нещо по-добро утре?

Увличам хората около мен най-вече с пример, че няма нищо невъзможно, стига да го искаш достатъчно силно и да работиш здраво за постигането му, без да позволяваш на външни фактори да ти пречат и обезсърчават, казвайки, че мечтата ти, целта ти, е невъзможна. Другото е, като даваш възможност. Например в SiteGround хората имат възможността да предложат и „осиновят“ сайт на социална кауза по техен избор, като той бива хостнат при нас напълно безвъзмездно. Това е само малка част от социалните инициативи, за които с нашия екип се грижим заедно.

Как те променя промяната в личен план?

В личен план стремежът ми е да направя така, че трите ми деца да изберат да останат да живеят в България, и се опитвам да допринеса спрямо възможностите си да подобря средата тук за тях и за всички останали деца, които са бъдещето ни.
По пътя напред срещнахме и други футуристични стопаджии. Прочетете какъв е ключът към по-доброто утре за Георги Петров, София Иванова и Иван Гойчев.