Откъде се снабдявате с материали за работа?
Петър: От кофите за боклук. От битака – там ходим рано сутрин събота и неделя. Понякога ни се обаждат и приятели, които смятат да изхвърлят някой стол или шкаф.
Мария: Намираме най-вече в района около Руски паметник, но и по Иван Асен има попадения. Почти винаги са столчета, но се случва да намерим маси и шкафове.

Как действате най-често – търсите нещо конкретно, или предметите сами ви намират?
Ивайло: Рядко се случва да имаме нужда от нещо конкретно – сега например купихме едни колела, с които предварително имахме ясна идея какво ще правим. Но най-често нещата стават спонтанно.

В работилницата ви е пълно с всичко, от детски играчки до закачалки, стелажи и столове. Какво най-много ви харесва да майсторите?
П: Зависи от момента. Правим всичко, всичко зависи от това какво ти е хрумнало в някакъв миг.
М: Лампи! Напоследък правим доста – с части от мотори и чайници.
Чайници?
М: Минах през една скрападжийница, където имаше адски много чайници. На едни им липсваха дъната, на други – капаците. Веднага ми хрумна – “Това са си готови лампи! Само трябва леко да се доизпипат”.

Често ли има такива находки?
П: То май всичко при нас е находка, хаха.
М: За мен находка бяха старите ски автомати, които едни приятели ни подариха. От тях станаха чудесни закачалки, всеки ги харесва.

Има ли наоколо други дизайнери, които се занимават с нещо подобно?
М: Не знаем за други като нас в София или България… Но в чужбина е доста разпространено. Веднага се сещам за италианеца Мартино Гампер и неговата изложба Сто дни, сто стола – в нея той представя столове, сглобени и пренаредени от части на други столове.

Чувствате ли се уникални?
П: Хаха, не, не. Не сме първите, които се сещаме за това.
М: Може би другите не са подходили толкова сериозно към тази идея, колкото ние.
И: Просто повечето хора, които преправят стари мебели или ползват части от различни столове, за да направят нов, го правят за себе си.

А защо вие решихте да се захванете сериозно с това?
М: Отдавна си мисля за нещо такова и много пъти съм го споделяла с тях двамата. Веднага след като се появи помещение, което можехме да си позволим да наемем, се заехме с направата на мебели. Така бавно-бавно започнахме да събираме, да експериментираме, не беше съвсем сериозно…
П: Но след като събрахме няколко работи, те сами изискваха да се покажат пред хората.

Какво беше първото нещо, което продадохте?
М: Беше един стол пират. Нарекохме го така, защото му липсваше единия крак и трябваше да го заменим със съвсем различен, който приличаше на пиратски. Тогава повярвахме, че хората са готови да купуват нашите работи. Сега продаваме в Кабинка и +това.

Работилница Пункт все още е мъниче. Колко големи са обаче мечтите ви?
М: Мечтаем за един склад! Старата къща, в която в момента се помещаваме, е много симпатична, но вече ни малее. Много бихме се радвали един ден да направим нещо като наша галерия, в която да излагаме добре нещата.
П: Не мисля, че трябва да си поставяме граници. Напред и нагоре!
Какво е нивото на дизайна тук?
М: Честно казано, на миналогодишния Sofia Design Week най-силно впечатление ми направиха точно българските творби. Примерно студио Funkt правят много интересни неща, Деница Бояджиева, tochka & tochka, Петър Захаринов, Трансформатори – също. Изобщо SDW се развива добре – много хора знаят за фестивала, има добра реклама, генерира силен интерес.
П: Няма как да не се развива, това е единственият сериозен форум от този тип.

Като споменахте Sofia Design Week, май бяхте изпуснали срока за новото издание на фестивала, но въпреки това ви виждаме сред участниците.
М: Ами, ние абсолютно изпуснахме срока и нищо не пратихме, хаха. Но пък те ни поканиха, чувстваме се поласкани.
П: Ще се включим в проекта По истински случай на куратора Адриана Димитрова. Имаме задача да интерпретираме един съществуващ обект – ще направим един стол, сглобен от три други.
М: Искаме обаче и тази година, както и предишните, да обиколим и да видим всичко на фестивала.

Повече за работилница Пункт ще намерите на punktrab.tumblr.com
Мебелите им се продават в Кабинка (ул. Ивац войвода 9) и +това (ул. Марин Дринов 30)
Пианото им ще бъде в парка Заимов до 23 май
Sofia Design Week се провежда от 1 до 8 юни