Анотация
Силвена Роу ви кани на пътешествие из историята на Източното Средиземноморие, докато вкусва някои от най-добре пазените тайни на кулинарния свят. Тук зехтинът, розмаринът и босилекът от Запада се съчетават с екзотични подправки от Изтока за изненадващо лека и разнообразна съвременна кухня – доказателство, ако изобщо е било нужно такова, че Средиземноморието е много повече само от Италия и Франция.
Това е храна за здравословен живот, храна за празнуване и, преди всичко, храна за споделяне. Силвена Роу представя собственото си тълкуване на рецепти с богата традиция, като следва стъпките на османските готвачи, съчетавали сладко и кисело, прясно и сушено, мед и канела, шафран и сумак, вода от ароматна роза и от портокалов цвят.
Пурпурен цитрус & сладки ухания представя изкусителни рецепти и зашеметяващи фотографии, съживява естествената красота и неустоимите вкусове на Източното Средиземноморие.

За авторa
Силвена Роу е родена и израснала в Пловдив. Баща й, който има турски корени, вдъхва у нея любов към готварството, предавайки й традициите на османската кухня. Семейната и професионалната среда предоставят на Силвена уникалната възможност да сподели с останалите най-доброто от кухнята на Източното Средиземноморие.
Силвена е шеф-готвач в хотел Мей Феър, където, след реновацията за няколко милиона лири, през пролетта на 2011 отваря врати нейният ресторант Куинс. Тя се радва на завидно реноме и известност заради телевизионните си изяви. Редовно участва в невероятно популярната програма на Би Би Си Съботна кухня, както и в предаването Тази сутрин по Ай Ти Ви. Освен това Силвена е сред съдиите в шоуто на Би Би Си Млад готвач на 2010. От септември 2013 тя е водеща на предаването Щипка сол със Силвена Роу, излъчвано по bTV – актуално и забавно кулинарно шоу, посветено на изисканата кухня.
Силвена е била шеф-готвач на ресторантите от Балтик груп, включително лондонския Балтик, на Ше Кристоф и на рeсторант Водка, а разнообразният й опит в света на храната варира от сътрудничество с известни марки като Деликатезе на Уейтроуз, до създаване на рецепти за Гардиън. Тя е и кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг Източни обещания. През 2007 книгата Пиршества на Силвена Роу печели престижната награда Гленфидич храна и напитки.