Пустинни светове: от Марс до Аракис – лекция на Ratio

„Не обичам пясък. Толкова е груб и дразнещ и влиза навсякъде.“ – Анакин Скайуокър.

От Dune до Star Wars и Star-Trek, някои от най-популярните научнофантастични истории са съсредоточени върху пустинни светове. Малко хора си дават сметка, че нашата съседка Марс е истински пример за такъв пустинен свят, който е служил повече от 100 години като декор на редица филмови истории.

По време на Desert Worlds: From Mars to Arrakis разглеждаме пустинните планети през погледа  на научната фантастика и нашето въображение.  На 23 април в Строежа поемаме на това образователно пътешествие с д-р Зак Дикесън, планетарен учен, специализиран в геологията на Марс. От него научаваме за това доколко са реални популярните схващания за пустинните планети в научната фантастика, а именно: пясъчни дюни, прашни бури, номадски хора, плаващи пясъци и т.н.

Какви са приликите и разликите между пустините на Земята и на Марс, по какъв начин се различават предизвикателствата в това да живеем в истинска пустиня и в такава от научната фантастика и кои са най-известните локации за снимане на sci-fi филми? Отговори на тези и много други въпроси търсим заедно.

На 23 април слагаме Марс за дестинация и политаме смело напред, за да научим всичките тайни на Червената планета, но и да се потопим в един исторически и вълнуващ разказ за някои от най-вълнуващите филми в сферата на научната фантастика.