Кръстник на майка ѝ е самият Васил Левски, а баща ѝ е легендарният Васил Касабов – участник в Шипченската епопея, който се прославя със смелостта си в Карлово и околията още преди Райна да се роди. Детството на малкото момиче е далеч по-различно от това на нейните връстници. Докато те помагат в земеделската работа, малката Райна с ловкостта на истински герой разнася комитски писма по тесните карловски улици. Възпитавана в родолюбие, тя трепетно слуша героичните истории на баща си, а всички у дома забелязват, че на малкото момиче ѝ е много по-приятно да прекарва време, скрита зад дървената врата на голямата стая, за да чуе мъжките разговори на герои от войната, отколкото да помага на майка си в кухнята. Въпреки че всички жени у дома упорито се опитват да научат Райна на ръкоделие и домакинска работа, едва на 15 години тя се записва тайно от родителите си на самарянски курс по време на мобилизацията преди Балканската война. Именно тогава смелият път на Райна Касабова от Карлово започва, за да се превърне по-късно тя в истинска легенда.

Високо край Одрин
Заедно с още стотици герои Райна потегля на югоизток, за да се озове в днешен Свиленград, тогава наричан Мустафа паша. Край града има голямо летище и полева болница, в която Касабова помага на ранените. След Мустафа паша нашите войски се отправят към Лозенград и Одрин. Крепостта на Одрин по това време е смятана за непревземаема. На 16 октомври 1912 година пилот поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев със самолет Албатрос Ф-II извършват първия боен разузнавателен полет в историята на българската авиация именно над Одрин. Райна наблюдава полета и е силно впечатлена. Нашата героиня буквално няколко дни сънува самолета и голямото небе, след което отива при командира на летателния ни отряд и му казва, че иска да участва в полетите. Виждайки огромното желание в очите на това момиче, което до вчера е спасявало смъртно ранените в лазарета, авиаторите се съгласяват. Така на историческия 30 октомври 1912 Райна Касабова затяга кожените каиши на пилотската си каска, облича авиаторското си яке и се издига високо в небето над Одрин като пилот-наблюдател със самолет Воазен с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов. Това летене я превръща в първата жена в света, участвала в боен полет. Задачата на Райна на борда е да разхвърля позиви на турски и френски, които да информират одринчани, че крепостта съвсем скоро ще бъде превзета и всяка следваща напразна жертва може да бъде избегната с капитулация. Одрин пада на 26 март 1913 година, а конфликтът приключва на 30 май. След славната победа Райна пише развълнувано до родителите си: "С особен интерес следихме полетите на нашите смели авиатори. Те събуждаха у нас чувство на гордост. Стана така, че и аз се заразих от техния пример".
От небето до Космоса
Подвигът на Райна Касабова е оценен не само в България, но и по целия свят. През 1963 Валентина Терешкова – първата жена, напуснала пределите на Земята, пристига у нас. При визитата си руската космонавтка специално пожелава да се срещне не с друг, а с Райна – първата жена в света, участвала в боен полет. През 2009 кръщават ледник на нашето момиче – Райна Касабова на Земя Греъм в Антарктика. Райна Касабова си отива от този свят в София на 25 май 1969 на 71-годишна възраст, но и до днес небето над Одрин помни полета на тази необикновена девойка от Карлово, която се роди, за да бъде високо и да промени правилата.