Книгата Ранни спомени разказва за детството, семейството и живота на видния български журналист, литературен критик, публицист и историограф Симеон Радев. Роден в Ресен през януари 1879, Радев учи в българските училища в родния си град, в Охрид и в Битоля. Впоследствие завършва френския лицей Галата сарай в Цариград, където са учили и други видни българи (например Тодор Каблешков, Стоян Михайловски и Константин Величков), следва и право в Женева, Швейцария. През 1905 става главен редактор на в-к Вечерна поща. През 1906 Радев, заедно с Александър Балабанов, основава сп. Художник, на което двамата са и редактори. През 1911 Радев поставя началото на всекидневника Воля, вземайки дейно участие в неговото списване. По това време излиза и мащабният му труд Строители на съвременна България, който е сред най-големите историографски изследвания в България.

През 1913 Радев участва в Конференцията на мира в Букурещ, където остава и като пълномощен министър до 1916, а с влизането на Румъния във войната е преместен в Берн. През 1917 обаче напуска, подавайки оставка, и отива на фронта. В края на войната участва в подписването на Солунското примирие от българска страна. Пълномощен министър е последователно в Хага, Анкара, Вашингтон, Лондон и Брюксел. Радев е и първият български делегат в Обществото на народите – Женева.

Ранни спомени е написана на великолепен книжовен език. Освен за живота, близките и познатите си, в нея Радев пише и за първите си опити да писателства в Цариград, за Вътрешната македоно-одринска организация, за последния си разговор с Екзарх Йосиф и съветите, които видният български духовник му дава. Няколко дни, след като книгата е подписана за печат (през февруари 1967 в София), Радев издъхва.

Настоящото издание на Ранни спомени е допълнено с речник на някои остарели и по-редки думи, използвани по това време. Книгата е част от поредицата Спасената история на издателство Изток-Запад. Други заглавия от нея са Живата истина на Павел Милюков, VII състав на Народния съд със съставители Върбан Тодоров и Николай Поппетров, Лятото на 1913 година на Георги Илиев, Македония и Българското възраждане – отново на Радев.