Какво правите обикновено в понеделник сутрин, когато не давате интервюта на чаша кафе и вкусни кексчета?
Илиан: Ставаме сравнително рано, защото имаме детенце. После съм неадекватен около час.
Лора: Илиан коняе, така да се каже.
Илиан: После се събираме с колегите, мислим какво ще правим през цялата седмица и евентуално започваме да действаме. Обикновено не правим точно това, което сме се разбрали, но се стараем да вървим в посоката, в която сме се уговорили. Другото много важно е, че мислим какво да сготвим за обяд, хаха.
Лора: Нашият офис е в Драгалевци и там почти няма къде да се яде навън, затова си готвим на ротационен принцип.
Илиан: Когато бяхме петима, беше чудесно, защото всеки ден имаше човек, който готви и както отбеляза нашият колега Вальо, който сега завършва архитектура в Единбург, жизненият ни стандарт рязко се повиши, защото всеки се стараеше да блесне в готвенето.

В колко процента от времето работите?
Лора: Трудно е да се прецени, защото сме на цикли. Имаме фази, в които работим – и вечер, и уикенди, и по всяко време.
Илиан: В тези периоди готвенето страда, хаха. И в по-лежерните моменти има продукт, но той не е реално видим, защото в нашата работа нещото първо трябва да се измисли и после да се направи.

Добър принцип, защото много хора първо действат, а после мислят.
Илиан: Това лято правихме една детска градина. Покрай този проект всички много ми се бяха изнервили, тъй като бях отговорник. Един месец правих 3D модел на съществуващата къща, за да си представя каква да бъде пристройката…
Лора: Точен до най-малкия детайл. Дори пързалката на двора беше моделирал перфектно и всички започнахме да се чудим дали някога ще стигнем до финал. Включително и клиентите. Но наистина месец моделира финтифлюшки и после за месец и половина измисли новата сграда и я построихме.
Илиан: Напоследък започнахме да правим нещата и физически, защото се оказа, че нямаме възможност да аутсорсваме хора – или нещата не са по начина, по който искаме, или не могат да гарантират никакви срокове. Опитваме се да сме лаборатория през цялото време. Не сме много сигурни какъв ще е изходът, но забъркваме и други хора.
Лора: Не сме сигурни кога ще стане, за колко точно пари.
Илиан: Но това дава най-интересният резултат на пазара. Защото, ако правиш нещо по обичайните стандарти, то изглежда като всяко друго пластмасово нещо. Като пробваш, има риск нещото да не работи много добре, да стане по-бавно, да е тежко – като съветските неща, хаха, но това ни е интересно и не е много лесно.

Какви са основните проблеми с клиентите?
Илиан: При нас обикновено идват хора, които ни харесват и като цяло са подготвени за това, което ще получат.

Следвате ли принципа клиентът винаги има право?
Двамата в един глас: Не, хаха.
Лора: Ако го следвахме, нямаше да работим за себе си, а за някой друг.
Илиан: Суперважно е на хората да им харесва.
Лора: Със сигурност не важи и принципът, че ние винаги сме прави. Въпрос на градивни компромиси е.

Правите и продуктов дизайн – как тръгнаха нещата там?
Лора: Нещата тръгнаха от един био магазин, в който трябваше да направим от нищо нещо и поради факта, че имаме дърводелска работилница и на Илиан му се занимаваше, започнахме да развиваме тази ниша. Много е хубаво да си измислиш нещо и да го направиш и това нещо да не е тениска или чанта, защото това всички го могат, а по-сложни неща, които изискват знания и ресурс.

Колко често правите ремонт в собствения си дом?
Илиан: Никога, хаха. Имаме едни столове, които са на леля ми – те са ни офисните, и обикновено казваме на клиентите: не сядай на този, само на този, хаха. Иначе правим чудесни столове.
Лора: Ние сме лишени от необходимост от дизайн за лична употреба. Най-добре бихме си живели в един кемпър. Къщата, в която живеем и е наш офис, е строена от родителите на Илиан през късния соц – зората на демокрацията.
Илиян: Плочките са купени не защото са харесали на някого, а защото такива е имало примерно. Затова са няколко типа – купени са всичките количества и докъдето стигне. И това не ни пречи, но не бихме направили такъв проект.

Нещата, които ви правят лошо впечатление в града?
Лора: Това, че е грозно. Когато видиш нещо хубаво, ти прави впечатление. Което не е логиката на нещата.
Илиян: Вчера пътувахме през северните квартали на София към Своге и според мен най-големият проблем са хората. Сториха ми се изключително сдухани. Тук всеки си мисли, че нищо не зависи от него и не прави нищо. Че няма възможност нищо да промени и някой го спира, спъва или му е виновен. След соц годините не е съвсем така. Ако се бориш, правиш каквото искаш. Не можеш да искаш един град да е хубав и да го мразиш – това е нещото, което ме изнервя.

Най-голямото клише във вашия бранш?
Илиян: Ние ги избягваме, хаха. Може би е красотата.

Симетрия ли е или не, кажете сега?
Лора: Ето, това е най-голямото клише. Пълна глупост.
Илиян: Всъщност по-важни са идеите и четимостта им.

Защо трябва да присъстваме на форум Дом?
Лора: За да викате за нас, хаха.
Илиян: За да ви разкажем за това как важните неща без усилие не стават. И как удовлетворение не се продава.

Форум Дом е в Модерен театър на 26 февруари от 10:00 до 17:00,
предварителна регистрация на gorichka.bg

или в магазините БиоМаг – 30лв за двама
или 20лв за един, на място – 30лв на човек