Ratio Forum 2024: Космически хабитати и киберсигурност през погледа на приказни герои

Международни лектори идват в София на 8 юни, за да представят наука на достъпен език 

Форумът Ratio тази пролет ще прелети през Земята, Космоса и дигиталното пространство. Пътуването ще започне от условията за формиране на живот на една планета, през изграждането на хабитат в суровите условия на Космоса до уроци по киберсигурност от въображаемите герои от филмите и приказките. Международни лектори идват в София за събитието, за да представят вдъхновяващи теми на достъпен език и да провокират търсене на отговори.

Как 100 дни прекарани във враждебната среда близо до Северния полюс и 48 часа в пълна изолация под вода, могат да помогнат в създаването на космически хабитат? Отговорът на този въпрос става ясен на форума Ratio от Себастиян Аристотелис, който лично се е подложил на такива екстремни условия в търсене на най-доброто решение за астронавтите. Той ще разкаже за процеса по създаване, изграждане и тестване на такъв тип спейс – архитектура. Преминаването извън границите на издръжливостта и сигурността са задължително условие, за да може да се проектира хабитат, който да допринесе за по-доброто психическо състояние на астронавтите при дълги мисии.

Себастиян Аристотелис е водещият архитект и съ-основател на SAGA Space Architects. Компанията специализира в създаването на 3D-принтирани архитектурни проекти и хабитати за открития космос. Наскоро изпрати първия си проект в космоса – лампа, която ще бъде използвана на Международната космическа станция.         

От търсене на комфорт в космическото пространство форумът Ratio ще се прехвърли в дигиталното пространство с темата за киберсигурността. Лука Вигано, ръководител на Групата по киберсигурност в King’s College London, ще разкрие тайните на подслушването, конфиденциалността и кибер атаките, като използва уроците от въображаемите герои. Той ще обясни ключови концепции като идентичност, автентилация и поверителност чрез силата на историите и приказките.   

Лука Вигано се фокусира върху анализа на киберсигурността като не се ограничава само с формални подходи. Той изследва как различни произведения на изкуството могат да бъдат използвани, за да обяснят сложни термини и как формалните обяснения могат да се комбинират с различни форми на сторителинг. Гостите на събитието ще разберат как подводен хабитат ще подготви следващото поколение астронавти. Ще научат и повече за безопасността ни в дигиталния свят от Никълъс Кейдж, Спартак и Прасето Пепа. 

Ratio Forum ще се проведе на 8 юни (събота) в Sofia Tech Park от 10:00 часа. Програмата на събитието включва общо 3 презентации и дискусионен панел, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.