Ratio Forum

Среща с комуникативни динозаври, лекции за възможностите и предизвикателствата пред генното инженерство, катерене по Дървото на живота… Всичко това се случва под покрива на Sofia Tech Park на 3 юни в рамките на Ratio Forum. На специалното събитие на Ratio се срещаме с някои от най-изявените имена в сферата на зоологията, екологията, палеонтологията.

Тримата международни лектори Матю Коб, Джеймс Розиндел, Дейвид Хоун са подготвили завладяващи теми, които гарантират да ни удивят и вдъхновят, а дори лекциите на най-сложните теми са структурирани по ангажиращ и интересен начин, на достъпен език. В рамките на деня научваме всевъзможни интересни факти: от това как гените ни правят това, което сме, чак до нишката, свързваща всички животински видове. Темите на Ratio са малки и големи, но вълнуващи за всякаква публика. Програмата включва четири презентации:

The Tree of Live / Дървото на живота

с Джеймс Розиндел

Всички живи организми, независимо дали са оцелели до днес или не, са свързани чрез общи прародители и обща история. Това може да се види в Дървото на живота. Неговите листа представят различни видове, а клоните показват еволюционната връзка между тези видове. С тази презентация Джеймс Розиндел, който преподава теория на биоразнообразието в Imperial College London, ни превежда през цялото Дърво на живота. Посещаваме заедно дори онези запрашени ъгли на Земята, където се крият някои от най-невероятните животни и растения, обикновено оставащи далеч от полезрението на популярните медии. Акцент в презентацията е и темата за бъдещето, застрашените видове и как можем да помогнем да ги запазим.

Dream & Nightmares of the Genetic Age / Мечтите и кошмарите в ерата на генетиката

с Матю Коб

През последните 50 години новите технологии за генно модифициране променят света на науката, дали това е сбъдната мечта или дебнещ кошмар за човечеството? Какво става, ако учените искат да заменят ДНК в един вид с друг, без ясна представа какво ще се случи? Ами ако някой реши да редактира вирус, за да го направи по-опасен и по-заразен? А какво ще стане, ако учени редактират човешки ембриони? Звучи невероятно, но всички тези неща са се случили вече, а от британския зоолог и преподавател в Манчестърския университет Матю Коб разбираме защо и как.

Jurassic Social Club / Социалният клуб на Джурасик Парк

с Дейвид Хоун

В лекцията на палеонтолога, автор и преподавател в Queen Mary University of London Дейвид Хоун сме готови да научим повече за тема, която доскоро палеонтолозите игнорираха – социалното поведение на динозаврите. През последните години поведенческите изследвания на динозаврите започват да се развиват все по-бързо. Прилагайки общите ни знания за поведението на животните към нови фосилни находки, учените успяват да формират любопитни изводи за живота на динозаврите. В тази презентация ние можем да видим какви са те и какво можем да научим от вкаменелостите за комплексния социален живот на динозаврите и сравнението му с техните наследници – птиците.

Forbidden Phenotypes / Забранените фонотипи

В последната лекция тримата международни лектори се обединяват, за да обсъдят какви може да са причините, които карат еволюцията да се придържа стриктно към определени правила, като това, че няма същества с нечетен брой крака. Какви са повтарящите се мотиви в природата? Защо не съществуват дадени черти в нея? Какви черти би било логично да са се развили сред живите организми, а не съществуват? Получаваме отговори на тези и други въпроси в лекцията на британските преподаватели, а благодарение на серия визуализации имаме възможността да видим и това как биха изглеждали някои от тези видове.

Всички лекции са на английски език (без преводач), а почасовата програма на събитието откриваме тук.