Размерът няма значение: Вкусът на Словения

Словения има около 2 милиона жители на площ от 20 000 кв.км. Това ни накара да си мислим, че да разберем словенската храна, а след това и да я опишем, ще е нещо като „много лесна работа“. Е, сметката ни се оказа без кръчмаря. Влиянието на съседните държави върху кухнята на Словения може да се усети практически навсякъде. Вкусове от Италия на запад (морски дарове, чесън, зехтин и билки), Австрия на север (какво ще кажете за словенски шницел?), Унгария на изток и Хърватия на юг се срещат и сблъскват в Словения, за да избухнат множество различни ястия, които не можем да видим (и най-вече хапнем) другаде. Но можем поне да опитаме да ги опишем.

Закуската, тя да е жива

Старата традиционна словенска закуска се състои от пресен хляб, чаша мляко, масло, мед и ябълки. Този тип закуска вече не е толкова често срещана. За закуска съвременните словенци по-скоро хапват домашен мармалад, яйца, месни продукти, сирене и зърнени храни, които поливат с натурален сок, мляко, чай, кафе или какао. Дотук всичко е точно. Хлябът обаче играе специална роля в словенската кухня. Разнообразието от хляба наш насъщен, направен от пшенично брашно, ръж, царевица, елда, овес или смес от два или повече вида брашно е просто огромно. Много често се добавят и различни семена, дори лук, маслини или орехи. Belokranjska pogača например е един от традиционните хлябове в Словения, защитен от ЕС като словенски специалитет. По същество това е квасен хляб, подобен на италианска фокача, но вместо зехтин и билки е покрит с яйце, едра сол и кимион. Направен е по много точни спецификации – диаметър, дебелина и размер на квадратите, гравирани върху него (по чиито очертания се разчупва) и се яде топъл и не само на закуска.

Нахранете се в неделя

Не че през останалите дни от седмицата словенците гладуват, но неделният обяд е наистина важен. И доста питателен. Типичният словенски неделен обяд се състои от супа, последвана от месо с гарнитура и салата, поднесена заедно с основното ястие. Обядът се допълва с десерт. Типичните супи включват телешка с юфка, подбрани зеленчукови супи, а често се сервира и гъбена. Типичното неделно ястие с месо представлява печено или пържено пиле с гарнитура от печени картофи. Салатата също е задължителна. Поддържането на градински парцели както сред природата, така и на балкони и тераси в градовете е особеност на словенците. Та какво по-хубаво от това да си наберете от собствените пресни зеленчуци? С тях може да приготвите традиционната Йота или гъста, типична за Западна Словения супа. Прави се от ряпа, боб, лук, а понякога се добавят и пушени свински ребра. Йота може да се открие в цялата страна, но с регионални вариации.Например в района на Истрия супата е гъста яхния от кисело зеле и боб. В други райони се добавят още местни зеленчуци или дори ечемик. С една дума – имате избор.

Сипи, ако нема, донеси!

В Словения, както и в почти всяка друга точка по света, е обичайно да чуете „gremo na pijačo“ (да отидем да пийнем). Без добро вино, смятат словенците, и храната не е добра. Много разпространена е напитката „špricer“, забъркана наполовина от вино, наполовина от газирана вода. Бирата също е на почит (най-популярните национални марки са Laško и Union). През зимата се пие словенска ракия, наречена „žganje“ или „šnopc“, а в следобедното безвремие се сяда на кафе с приятели, обикновено приготвено по турски.