Има промени, които те тласкат в изцяло нова посока. Тогава всичко е възможно. Възможно е един лайфстайл журналист и един дългогодишен рекламист да заменят градския ритъм за къща в Банкя и да направят детско издателство. Милен Антиохов и Катя Антонова правят този преход от щастие – отглеждането на четирите им деца. Някои от най-красивите детски книги напоследък излизат от тяхната Рибка, създадена заедно с Евгения Николова.

Искрата идва от желанието им и тук да имаме книжки, които приличат на малки парчета изкуство и по които и големите си губят ума. Формулата на Рибка слага плюс между два важни елемента – страхотни илюстрации и истории, които вместо за подвизите на Крали Марко, говорят за емоциите, творчеството, приятелството и приключенията на котките. Последно се промъкнаха в детските стаи с Двете кралства – книжка, която по приказен начин среща малките с целия спектър на човешките чувства. За да нямаме после възрастни, на които "нещо не им е добре", но не знаят точно какво.

Рядко се замисляме за това, но илюст­рациите от любимите ни книжки като деца остават скътани в паметта и могат да ни върнат спомените за секунди. Затова "картинките" са толкова важни. Визуалната част на Рибка е в ръцете на Евгения, илюстратор и арт директор в издателството, като някои от книгите са илюстровани и от други артисти. Тя се присъединява, когато Катя пише история за голямата си дъщеря, а Милен предлага да я издадат – смел експеримент, който им връща емоцията като бумеранг. Реакцията на децата е най-важният критерий за работата им – и тя е "уау!". Може понякога да се чувстваме на 100, но нашата също.

Издателство Рибка е на ribka-publishing.bg