В студио Чинечита пък са заснети над 3000 филма, сред които класиките Бен-Хур и Клеопатра и култови заглавия като Английският пациент, Бандите на Ню Йорк и Морски живот със Стив Зису. Просто градът има една специфична магия, която го кара да блести от екрана, превръщайки се в главен герой, без значение от сюжета.

Крадци на велосипеди

Мнозина приемат този шедьовър на Виторио де Сика за най-важния филм, от който е тръгнал модерният неореализъм. Верен на каноните на стила, той снима всичко на място, с непрофесионални актьори, като звездата на филма по това време е работник във фабрика. Това е пример за лента, която предава големи истини за живота през една малка човешка история.

Римска ваканция

Виа Маргута е една от уличките в Рим, леко встрани от туристическите маршрути, която днес е населена предимно с галерии, бутици и ресторанти. Била е дом за Федерико Фелини и Труман Капоти, а там, в Римска ваканция, принцеса Ан (Одри Хепбърн) се влюбва в журналиста Джо Брадли, в ролята Грегъри Пек. Това е романтичната комедия, с която сравняват всички други.

Сладък живот

От позицията на времето звучи странно, че този филм е бил преследван и забранен, но е факт – при излизането на La Dolce Vita католическата църква прави всичко възможно да го свали от екран. Все пак вътре се показват шокиращи кадри като красиви хора, знаменитости, папараци, антигерои, лукс и лежерен начин на живот. С други думи – едно истинско съвършенство.


Талантливият господин Рипли

Филмът разказва историята на момче без граница в амбициите и неговите опити да опази тайната си, докато постепенно се вклинява във висшето общество на американците, бохемстващи в Средиземноморието. И точно насред римския площад Навона героят на Мат Деймън признава, че не се е чувствал никога по-щастлив. Напълно разбираемо.


На Рим с любов

Без да е най-добрият филм от европейския период на Уди Алън, На Рим с любов дава на феновете точно това, което очакват: преплетени истории с безумни обрати, солидна доза хумор и впечатляващ актьорски състав (Алек Болдуин, Пенелопе Крус и Роберто Банини, колкото да споменем някои). Усещането на филма е за несъвършена комедия от 60-те, но пък може би това е била и концепцията – един вид трибют към местното кино.

Бандата на Оушън 2

Продължението на Бандата на Оушън пренася най-забавната престъпна група сред спиращи дъха европейски локации, голяма част от които в Италия, като на Рим е отделено специално внимание. Режисьорът Стивън Содърбърг от самото начало избира града като единственото възможно място, където героите на Брад Пит и Катрин Зита-Джоунс, съответно престъпник и агент на Интерпол, биха могли да се влюбят толкова безумно, че да се отдадат на романс. Така е.

Великата красота

Паоло Сорентино гледа на Рим през очите на не-местен, тъй като е родом от Неапол. Това му помага по-лесно да открие красотата в пейзажите, да стилизира с любов и страст града дотолкова, че създава едно усещане за свръхреализъм. Освен уникални архитектурни кадри Великата красота съдържа сцени с партита, на които даже Великият Гетсби би завидял. Филмът също така е носител на Оскар в категория Чуждоезичен филм, последната подобна награда за Рим.