С филма „Клопка“ на Надежда Косева откриваме официално 28-ия София Филм Фест

Новият филм на Надежда Косева Клопка има своята европейска премира по време на откриването на 28-ия София Филм Фест. Преди да стигне до столицата, копродукцията между България и Германия е с прожекция в Сао Пауло, а проектът е представян и в  програмата на София Мийтингс, както и на пазарите в Сараево и Сан Себастиан.

Историята среща зрителите с един особен герой – Божека е чешит  със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунава в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх с подкрепата на кмета и началника на полицията започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва  единственият човек, който може и смее да му се противопостави…

Клопка е вторият игрален филм на Надежда Костова. Нейният пълнометражен дебют Ирина  обиколи света и спечели над 20 международни награди след премиерата си
във Варшава през 2018 година. Новият ѝ проект е по сценарий на Боян Папазов, като в главната роля е Александър Трифонов. Във филма участват още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански.

Във филмовия разказ постепенно се увеличава напрежението, което е причината зрителското внимание да е приковано към екрана. Специален акцент е поставен върху темата за човешкото достойнство и това колко е важно да го запазим в обезумелия свят, в който живеем. Темата за връзката между природата и човека е също сред основните във филма, като цялото действие се развива въпреки ужасяващата невъзможност на човека да се измъкне от клопката на миналото.

Клопка е една от двете български продукции, които участват в Международния конкурс на 28-ото издание на София Филм Фест и се надпреварва за Голямата награда София – град на киното.