С ръце & сърце

Безценно е да се срещаш с хора, които следват мечтите си. Понякога ги откриваме във фурни за домашен хляб, друг път – в работилници за бира, а трети се намират в малка лаборатория в покрайнините на София, пълна с епруветки и стъкленици. Не става дума за химически експерименти, а за ръчно правена козметика с чисти съставки – днес сме на гости на българския бранд Handmaids.Всичко започва, разбира се, в по-дребен мащаб. Рецепта за децата, които имат нужда от нещо просто, с малко съставки, и за няколко приятели, които пресипват в бурканчета лавандуловия крем, забъркван вкъщи от Мая Митрева заради чистото удоволствие от това да правиш нещо с ръцете си. След години в рекламния бизнес домашната козметика така я вдъхновява, че започва да сънува рецепти и съчетания от аромати и масла. В уравнението на Handmaids е и Таня Асенова, която внася внимание към детайла, освен че се грижи за разпространението. И понеже има голяма нужда да изтрием от главите си образа на българската роза като единствена локална козметика, включват и сестра й Невена Митрева, която пък прави визуалната идентичност.
Първоначално мерят успеха по малките победи – например когато една много скептична баба решава да се раздели с крема си за лице, който ползва от 20 години, защото този просто е по-добър. Или когато познати с чувствителна кожа откриват смисъла на това да се мажеш с масла, които можеш и да ядеш. Трите се шегуват с представата за едни щастливи хора, които готвят с кокосово масло и после го слагат върху кожата си, но всъщност това не е далеч от философията им за козметиката. Към маслата добавят какви ли не интересни аромати (препоръчваме крема за крака с риган) и се забавляват с любопитни тукашни съставки. Изненадата им е голяма, когато разбират колко много лавандула произвеждаме и изнасяме. Ние пък нямахме идея, че люлякът не се среща често извън Балканите – вече ще се гордеем повече с него.
След известна борба за всички необходими документи, Handmaids заработват преди около година. Оказва се, че ако искаш да продаваш домашни бисквити, може без проблем да ги месиш на масата вкъщи, но за да правиш козметика ти трябва лаборатория. Не че има нещо лошо – тук се чувстват добре, а индустриалната атмосфера с белите плочки и епруветките по стените вдъхва респект: в добри ръце сме!
Процесът на създаване е бавен, по друг начин просто не става. Накратко ще обобщим, че маслата могат да се загряват до определена температура, след като веднъж е сънувана и разработена най-добрата рецепта. После се добавят всички екстри – витамин Е, аромати и подобни, преди съставките отново да се загреят, смесят и разлеят по бурканчетата. Накрая върху етикетите се слагат дата и партиден номер, защото е важно всичко да е прясно. Handmaids смятат скоро да се преборят и за био сертификат – подробност, която ще ги вдигне на друго ниво. Междувременно се оглеждаме за тях на "любовния" базар в НДК (от 12 до 14 февруари) и на handmaidscosmetic.com