Съвместими ли са бизнесът и изкуството? Отговорът е в Бизнес парка

Артистични работилници, инсталации и пърформанси, музика на живо, театрални представления за деца и възрастни, вкусна храна и напитки преобразяват Бизнес парка, започвайки от мащабен фестивал на 23, 24 и 25 юни. За тази грандиозна културна инициатива офис центърът си партнира с Фондация Колективът, която стои и зад фестивали като Реките на града и 100 стола. Последният от изброените се пренася и на покрива на етажния паркинг. От края на месеца там ни очаква rooftop бар, сцена за културни събития, зона за деца и нови фитнес съоръжения.

Динамиката в бизнес и социалната среда в последно време налага един по-разчупен, по-гъвкав и по-интерактивен подход. Именно тези обстоятелства довеждат до желанието пространството между сградите да се превърне в нещо много повече от място за прекарване на обедната почивка. Насищането му със събития и с възможности за работа на открито води до повече общуване между служителите, наемателите и клиентите на Бизнес парка. В резултат на усилията на организаторите потенциалът на парка се разгръща в пълния си капацитет и постепенно се превръща в нов градски център с повече възможности за развлечение.

Промяната в Бизнес парка е добре обмислена и е плод на пространно проучване и подготовка. Трансформацията се ражда след провеждане на над 400 анкети и 4 работни групи с жители на жк Младост, 70% от които застават зад идеята за обогатяване на културната среда в квартала, плътно следвани от каузите, приключенските инициативи, спорта и семейните събития.

Проектът се развива съвместно с някои от най-големите международни архитектурни бюра в света. В Сграда 10 до края на годината отваря ново коуъркинг пространство, а новата Сграда 16 ще се издигне от страната на булеварда и метростанцията. Архитектурните и дизайнерските предложения започват да се реализират стъпка по стъпка, започвайки от интериорни и екстериорни интервенции. Намесата обхваща целия парк и в рамките на тази и следващата година активностите, обновяването на парковата среда и визуалната комуникация и дейностите за подобряването на инфраструктурата само ще се разрастват.

Разбира се, реализацията на промяната не би могла да се случи без обогатяването на културния живот в Бизнес парка. За интензивната събитийна програма се грижи Фондация Колективът.

Бизнес паркът е страхотно поле за нашите изяви и нашите градски експерименти“, споделя Мартин Янков от Колективът. „Тъй като градът е един жив организъм, той трябва да може да се променя и да се намества спрямо това, което е най-добро за него. Това предполага повече пространства за работа на открито, повече публично изкуство и по-качествено и перманентно ландшафтно планиране.“

Инициативата доказва, че бизнесът и изкуството са не само съвместими, но и биха могли да живеят в симбиоза, интегрирайки културния живот в непосредствена близост до работното място. Езерото, покрай което служителите на Бизнес парка и жителите на квартал Младост се разхождат всеки ден, се трансформира напълно и по повърхността му опъват платна огромни хартиени корабчета, а на покрива на паркинга в 3750 квадратни метра разцъфват едни от най-големите графити стенописи в града, дело на улични артисти като Алекси Иванов и Хром.

В отговор на отворена покана в сгради 3, 7, 8, 14 и 15 съвременни артисти открехват вратите към тайните на своето творчество и стартират ателиета по съвременен танц, илюстрация, дизайн, скулптура, светлинни инсталации, калиграфия, стенопис и още много други дисциплини. Сред гостуващите творци са Letter Collective, Коста Каракашян, Алекси Иванов, АТОМ Театър, Мария Налбантова, Ким Холеман, Радостин Седевчев, Аксиния Пейчева и други. Работилниците се провеждат многократно, а за да не пропуснем някоя от тях, следим новата страница на Бизнес парка във Facebook.

Зелените пространства между сградите предоставят чудесно място за отдих в почивките, но посетителите далеч не се ограничават само до тези 15 000 служители, които работят в някоя от 150-те компании, помещаващи се в Бизнес парка. Много от хората избират офис центъра за любимо място за разходки с децата си в модерното парково пространство. Оттук нататък предстои още по-голямо обогатяване на ландшафта, което от своя страна ще доведе и до подобряване на биоразнообразието.

Покрай езерото изникват каравани с разнообразна храна, няколко сцени за различни видове събития и кътове, предназначени за детски мероприятия. Улични музиканти засвирват на ключови локации, а алеята, която води от метрото до езерото, приветства над 40 български артисти и брандове, които ще предлагат ръчно изработените си произведения в рамките на специално издание на Mиш Маш Фест.

Кулминацията на проекта е фестивал Паркът, който протича между 23 и 25 юни. Програмата включва уроци по суинг танци, открит научен урок за деца, циркова работилница за деца и възрастни, кино на открито, семинар по дресура на кучета, рисуване за малчугани, куклен театър, уъркшоп по рисуване с индийска къна и рисуване и вино. Вечерите пък принадлежат на музиката. Радваме се на изпълнения на живо от джаз формацията Desy and the Shiny Stockings, любимите ни Trombobby X C-Mo и Единствените им приятели, младия ансамбъл ДЮФА Вихрен, модерните класици Drop Down Community, брас групата Brass Squad и музикалното трио Clavexperience, което смесва бийтбокс, синтезатори и глас. През следващите месеци музикалните събития, театралните спектакли и арт инсталациите продължават с пълна сила.

Пълната програма на фестивал Паркът е тук.