Say cheese!

Усмихнете се, животът е сладък. Защо да ставаме от масата без десерт, когато дори можем да започнем с него? Тази седмица все пак залагаме на по-леката категория – чийзкейк. Държим да е фантастичен и домашно приготвен, затова челната ни тройка от места и рецепти изглежда така:

Cakey Bakey

Пред сладката витрина тук се чувстваме като във фабриката на Уили Уонка. С мъка избрахме само едно парче (всъщност цяла мини торта) – шоколадовият чийзкейк. Няма друг такъв в града и по форма, и по вкус. Приготвят го с крема сирене и заквасена сметана, съчетани в точната пропорция с фин млечен и натурален шоколад, а в бисквитения блат са добавени натрошени лешници – на тях ухае всяка хапка, която просто се топи в устата. Е, добре де, после взехме и един класически двойнопечен чийз­кейк с малинова заливка – само за да се убедим, че бие по мекота и нежност целия квартал.

CO-CO sweet and more

Зад бара ни посреща мотото на Джулия Чайлд: Party without cake is just a meeting! Днес партито е екстра със суровия им чийзкейк, завършен богато с домашно сладко от боровинки. Сместа от филаделфия, заквасена сметана и крема сирене е удивително сладка (честно, няма грам киселина), а вкусът на какаовите бисквити в твърдия блат е чудесен партньор на боровинките. Според сезона, ще намерите същия десерт с вишни, бели череши или горски плодове, но с това опциите не свършват – още две свежи бомби са мохито чийзкейкът и този със зелен чай.
ул. Гурко 44

Фабрика Дъга

Тук всичко се приготвя с хиляди калории любов и след стотици прочетени страници – и си личи. Чийзкейкът им с малини е парче свежест със силен цитрусов аромат, който идва от лимоновите и портокалови корички, замесени в сърцето му от маскрапоне, филаделфия и сметана. В основата лежат бисквити с масло, а желираните малини на върха са горски и пресни (семчиците им хрупат приятно, сякаш ги ядеш от шепата си). Ако го поръчате с кафе, послушайте господин баристата – той препоръчва първо да изпиете кафето, за да усетите пълноценно вкуса му, и после да нападате чийзкейка.
ул. Веслец 10