Say My Name – кръчмета с неподражаеми имена

При батко без татко

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Александър Величков

Това място с атмосфера на квартален кафе-аперитив едва ли е сериозна конкуренция на големите заведения в центъра, но пък ги бие по точки с името си. Ще откриете При  батко без татко на две крачки от площад Патриарх Евтимий, а по-паметливите ще си спомнят, че някога на същото това място бе не по-малко духовито кръстената кръчма Дедовците.

ул. Любен Каравелов 30

Сам Дойдох

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Александър Величков

Самобитна механа, изпълнена с бохемски дух, пропита с разговори за изкуство, футбол и жени, разположена точно до Немската гимназия и съществуваща Бог знае откога. Посреща ви не с табела, а с надпис директно на стената, но може бързо да ви спечели с неподозирано ниски цени, хубава шкембе чорба и салатки. Внимавайте как поръчвате – тук понятието “малка ракия” не съществува, твърдият алкохол се консумира в количества от 100 грама нагоре.

ул. Цар Самуил 73

Пещерата

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Александър Величков

Надеждно укрита от негативните ефекти на модернизацията в безистен на самия площад Славейков, Пещерата е нещо като паралелна реалност – в нея и инвентарът, и цените са замръзнали в състоянието си отпреди десетина години. Разбира се, заведението е далеч от понятието снек бар, но предлага непринудена атмосфера, покрива базовите алкохолни търсения, дори предлага това-онова за хапване, но не се престрашихме да пробваме как е.

Площад Славейков, безистенът след McDonald’s