Съзерцателно пътуване навътре: „ТАМ“ на Стефан Щерев идва на голям екран

5 години, 4 сезона, 3 края на България и някои от най-популярните имена на родната културна сцена – сред които Георги Господинов, Явор Гърдев, Александър Морфов, Мариус Куркински, Галин Стоев, Павел Койчев, Теодосий Теодосиев и Йордан Камджалов; смайващи природни картини, пътуване през годишните времена и никакъв диалог. Всичко това откриваме ТАМ, на големия екран, но и вътре в собствените ни вътрешни светове.

Фотографът и видеограф Стефан Н. Щерев определя новия си проект като филм-съзерцание. Експерименталната лента ни повежда на пътешествие през красивата природа из цяла България заедно с гореспоменатите творци. Щерев предизвиква „актьорите“ да напуснат публичния си образ и да се освободят от творческото си и социално амплоа, за да потънат в себе си, попивайки обширните пейзажи, прегръщайки цялата им необятност, усамотение и вдъхваща страхопочитание величественост. Филмът е сниман в продължение на цели 5 години, продължителност, най-вече осезаема в Явор Гърдев и неговите различни проявления: виждаме го с къса и дълга коса, с голяма брада и без никаква, слаб и пълен, в разгара на лятото и в снежните планински преспи. За вдъхновение Щерев използва и записки и стихове по темата, създадени от Александър Морфов през последните 20 години.

Съзерцанието обаче изисква воля, поставя съзерцателя пред изпитание. Всички участници в проекта устояват с часове на суровите природни условия – Георги Господинов прекарва дълго време на повърхността на заледено езеро, а Павел Койчев, въпреки своите 84 години, се завръща на едно и също място през 3 различни сезона и бди часове наред сам, насред мост в снега. Мариус Куркински пък прекосява огромно поле пеш, за да се срещне насаме с най-стария самотен дъб в България, издържал на безбрежния поток на времето цели 1400 години. Но може би изпитанието е и най-голямата награда: уединението е дар, който всички замесени оценяват и споделят копнежа към онова ТАМ, отвъд тривиалното.

Саундтракът на филма също ще бъде изключително впечатляващ. Ще чуем произведения от някои от най-големите имена от света на филмовата музика, сред които Макс Рихтер, Йохан Йохансон, Мари Самюелсън и много други. Някои от композиторите, предоставили творбите си за ТАМ, познаваме от Жокерът, Чернобил, Към Звездите, Първи контакт и Теорията на всичко.

С нетърпение чакаме трейлър и първи кадри от филма, както и премиерата, която предстои на 5 ноември от 19:00 в кино Люмиер. Билетите вече са в продажба тук.