Кино

Премиера за България на носителя на Златна палма Идиотският триъгълник

Отново стана време за един от най-големите български филмови фестивали – Киномания. Тазгодишното издание ни предлага селекция от изключителни заглавия, много от които направиха силно впечатление на престижни кино събития като Берлинале и фестивалите във Венеция и Кан. Отбелязали сме си 20 ноември в календарите, защото тогава е галапрожекцията на носителя на Златна палма за 2022 година Идиотският триъгълник в Зала 1 на НДК. Шведският режисьор Рубен Остлунд се доказва като ненадминат талант за пореден път след фурора на сатирата си от 2017 година Квадратът. С Идиотският триъгълник  Остлунд продължава традицията на остроумната социална критика, като най-новият му филм обещава да е най-смешният и провокативният в цялата му филмография. Действието е разделено на три части и се развива изцяло на палуби и самотни острови, докато изолацията предизвиква героите да покажат истинските си лица. Откриваме паралели с големи имена в историята на киното като Бунюел и Годар, което би трябвало да е достатъчно, за да си вземем билет още отсега.

Музика

Андре Рийо в зала Арена Армеец

Концертът на Андре Рийо бе отменян многократно и докато лекувахме разочарованието си с разнообразни музикални събития през цялата година, ноември дойде неусетно, а с него и окончателната дата на събитието. Датата е 29-и, а мястото – Арена Армеец, където Рийо пристига със своя оркестър Йохан Щраус. Кралят на валса обещава да ни омае с майсторски изпълнения, приковаващо сценично присъствие и празнична атмосфера, която превръща обикновения вторник в симфонично тържество. По традиция неговите концерти са пищни и запомнящи се – облечените в бляскави тоалети музиканти редят акорди с широки усмивки, сякаш виртуозното владеене на инструментите не им коства никакви усилия. Разбира се, в никакъв случай не можем да се появим по дънки и тениска, което съвсем естествено ни води към…

Пазаруване

Black Friday във Fashion Days

Черният петък е само веднъж в годината и за наш късмет е точно на 7 ноември. Във Fashion Days ни очаква море от оферти на дрехи, обувки и аксесоари от страхотни марки на неустоими цени, така че ако се чудим какво да облечем, за да отидем на театър, концерт или кино, подходящият тоалет е само на един клик разстояние. Ако все още не сме си свалили приложението, то няма защо да отлагаме повече. В безкрайния простор от мода и вдъхновение откриваме предложения от Fossil, Furla, Max & Co, Guess, Adidas, Puma, Pepe Jeans, Diesel, Nike, Esprit, Love Moschino, Mango, United Colors of Benetton, Ted Baker и много други. Събираме всички погледи с пъстра рокля от DESIGUAL или стилна цветна риза от Napapijri и едно е ясно – на всяка изложба произведението на изкуството ще сме самите ние. Допълнителна екстра е фактът, че шопинг терапията е един от най-добрите лекове срещу есенната меланхолия, а с огромната селекция от есенни обувки във Fashion Days краката ни със сигурност ще останат сухи дори в най-неприветливите метеорологични условия.

Литература

Литературни срещи

След като през юни Литературни срещи  ни запознаха на живо с полската писателка Олга Токарчук, през ноември идва време за тяхното второ издание. Този път фестивалът продължава само един ден – на 16 ноември с начален час 18:30 в Топлоцентрала – и включва международна дискусия и литературен куиз. Беседата събира участници от пет държави, които работят в различни сфери на литературата, и се фокусира върху литературните тенденции, глобалните литературни процеси и локалните прояви в държавите на дискутиращите. Темите се разгръщат и отвъд залата на регионалния център за съвременно изкуство и се пренасят онлайн в подкаста на Ratio inter alia с гост Димитър Кенаров.

Литературните срещи завършват с вълнуващ куиз, който тества знанията ни по въпроса за съвременната литература. Разделяме се на отбори между 2 и 5 души, а победителите се сдобиват със страхотни книжни награди.

Изобразително изкуство

Международно биенале на сценичния плакат

Настоящото издание на Международното триенале на сценичния плакат е по-специално не само защото бележи първата си кръгла годишнина, но и заради темите, които много от творбите засягат. След избухването на войната в Украйна и няколко години на пандемия чувствителността на плакатистите затвърждава мотото на събитието – Силата на плаката – и доказва, че съзидателната енергия завихря трудностите в живота и ги преобразува в изкуство. Освен основната изложба посещаваме и многобройни съпътстващи събития както в някои столични галерии, така и в градска среда – площад Славейков, оградите на Центъра за източни езици и култури към Софийски университет, пред Националното музикално училище, Националната художествена академия, Националната музикална академия и други. Очакват ни и множество публични лекции на членовете на международното жури. Всички събития са с вход свободен и продължават до 21 ноември.

Театър

Фиеста в Народен театър Иван Вазов

Авторският движенчески спектакъл на Андреа Гаврилиу превръща фоайето на Народен театър Иван Вазов в театрална сцена, в чието пространство се разгръща история без думи. Пърформансът се отнася за празненство извън конкретиката на даден повод – акцентът е по-скоро върху личното преживяване на всеки отделен зрител. Интересното е, че публиката има директен достъп до приключението, в което се потапя, а този непосредствен контакт ни превръща в активна част от преживяването. Под музиката на Михай Добре и тромпета на Себастиан Бурнечи се докосваме до концентрираната енергия на актьорите и живителната атмосфера. Смисълът на представлението е свободен за тълкуване, а всеки наблюдател може да разпознае себе си, някой друг или обществото като цяло в лицата персонажите. Още по-интригуващи са часовете, в които се провежда спектакълът – късно вечерта, най-често в 22:00. Какви тайни крие нощта и как променя театралното преживяване? Откриваме отговорите на 11, 15 и 19 ноември.