Кървавият край на една любов
През август 1969, докато Полански е по работа в Лондон, бременната му в осмия месец съпруга, актрисата Шарън Тейт, е убита брутално в дома им в Лос Анджелис заедно с още четирима техни семейни приятели. През декември същата година става ясно, че убийците са били от “семейството” на култовия днес Чарлс Менсън, който обаче не е присъствал лично на клането, а само е наредил то да бъде извършено. Полански казва, че нещото, за което съжалява най-много в живота си, е фактът, че не си е бил у дома през фаталната вечер. В биографията си пише, че убийството на Шарън е превърнало душата му от “безбрежно и спокойно море на очаквания и оптимизъм” в “пропит с песимизъм и вечна неудовлетвореност от живота мрак”.

Ти всъщност на колко си години?
През 1977 44-годишният тогава Полански е обвинен в изнасилването на 13-годишната Саманта Гейли. Той я кани да се снима за френското издание на Vogue, на което е гост редактор. Според показанията на Саманта по време на втората фотосесия, която се е провела в дома на Джак Никълсън на Мълхоланд драйв, Полански я е напил, дрогирал и изнасилил. Режисьорът бяга от американското правосъдие във Франция през февруари 1978 и не посещава страни, които могат да го екстрадират – работи основно във Франция, Германия, Чехия и Полша. През септември 2009 нарушава правилото си и прави опит да влезе в Швейцария, за да присъства на Филмовия фестивал в Цюрих, при което бива арестуван. След престой в затвора и домашен арест режисьорът в крайна сметка бива освободен, след като швейцарските власти отказват да го екстрадират.

Под отломките на Берлинската стена
Според думите на самия Полански най-добрият сценарий, който някога е писал, така и не е заснет. Става дума за филмова адаптация на легендарния роман на Михаил Булгаков Майсторът и Маргарита, която му е поверена от Warner Bros през 1989. Проектът обаче е прекратен, защото студиото решава, че след падането на Берлинската стена темата вече не е интересна на публиката.

Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия Оскар
Роман Полански получава първия си Оскар за режисура след близо 50 години в киноиндустрията, чак през 2002 за Пианистът. По обясними причини той няма възможност да присъства на церемонията, затова приятелят му Харисън Форд лети до Франция, за да му предаде лично престижната статуетка.

Панаир на суетата в съда
През 2004 Полански съди списанието Vanity Fair за клевета. Причината е статия от 2002, в която се твърди, че на път за погребението на съпругата си режисьорът е свалял норвежка манекенка, обещавайки є че ще я направи следващата Шарън Тейт. Понеже не може да отиде във Великобритания от страх да не бъде екстрадиран, съдът разрешава на Полански да свидетелства чрез видеовръзка, което е абсолютен прецедент в съдебната история на Обединеното кралство. В крайна сметка изданието е осъдено да изплати обезщетение в размер на 50 000 паунда, а по време на делото Полански прави скандалното изявление, че наистина е изневерявал на Тейт по време на брака им. Впоследствие редакторът на Vanity Fair Грейдън Картър заявява: “Удивително е как човек, който живее във Франция, може да осъди списание, издавано в Америка, в британска съдебна зала.”