SHAPESHIFT Festival – Непознатото като творческа сила

SHAPESHIFT e поредица от събития, които изследват постоянно изменящата се връзка между цифровото и човешкото и това как можем да я използваме като предимство. След две по-малки събития светът на SHAPESHIFT се разширява в тридневен фестивал, чиято тема е Непознатото като творческа сила. В рамките на фестивала ние можем да разберем в дълбочина как изкуството, науката, политиката, любопитството и иновациите оформят и прекрояват света, в който живеем.

От 2 до 4  юни заедно се впускаме в неизследвани теории, прегръщаме мистерията и се потапяме в света на креативността и трансформациите. Какво да очакваме? Множество лекции, работилници, партита, музикални изпълнения на живо, филмови прожекции и изложби.

Лекции – 3 юни

Гергана Русенова е архитект по образование, учител и дизайнер по професия, а по душа – учен и любител програмист. Тя е и българското участие в рамките на фестивала. Идеята на нейната лекция е да покаже как човек може да се прескача между ролята на архитект, инженер, художник, програмист, дизайнер, учител, учен и да акцентира върху това колко е важно човек да е адаптивен и да може да се „преобразува“ в днешно време. Започваме в 11:00.

Технологии, среда и възможности за глас e лекция на Александър Глас, посветена на това как изкуственият интелект се използва за изграждането на нови системи за подпомагане на създаването и комуникацията. Глас е технологичен предприемач с повече от 20 години опит и с образование в науката за данните, като се занимава основно с разработването на продукти от Web до Web3. Началото е в 12:00.

В лекцията Between2waters: Човекът | Машината и всичко творческо между тях на 3 юни от 14:00 креативното дуо Аликс Мартинес и Хуан Реал ни потапят в очарователния свят на сътрудничеството между човека и машината и възможностите, които то крие за настоящето и бъдещето на изкуството. Мартинес и Реал са мултимедийни артисти, които стоят зад ONUT – средство за изразяване на техните размисли за света, в който живеем.

Хенк Хукстра е професор по наблюдателна космология в Лайденския университет, Нидерландия. Изследванията му целят да хвърлят светлина върху природата на тъмната материя и тъмната енергия – основните съставки на Вселената. В лекцията му В мрака: Изследване на Вселената той ни превежда през научния процес, който ни позволява да изучаваме непознатото независимо от това, че много от резултатите все още са непонятни за нас. Започваме в 15:00.

Последната лекция за деня започва в 16:00. През последните години ние се намираме в постоянно състояние на истерия и „хайп“ (от англ. младежки жаргон – състояние на голямо вълнение) в света на технологиите – Метавселенеата, web3, NFT, а сега и ИИ. Винаги на прага на технологичен пробив, който ще промени всичко – завинаги. Амели Дин и Ирис Купен са изследователи в Bakken & Baeck, студио за дизайн, движещо се основно с технологии, като изследователи в сферата на технологиите, те се стремят да осмислят тези бумове и сривове. В тази лекция двете обсъждат истерията/хайпа като сила и коментират това как подхождат към процеса на осмисляне, когато са изправени пред неизвестното.

Работилници – 4 юни

В 11:00 сме на работилницата От нула до творчески герой: подобрена креативност във времето на изкуствения интелект, която цели да разгърне творческия ни потенциал в ерата на изкуствения интелект. Чрез интерактивни произведения и дискусии Аликс Мартинес и Хуан Реал – ONUT ни помагат да научим практически стратегии за преодоляването на „творческия блокаж“, как да генерираме нови идеи и как да използваме ИИ с цел повишаване на креативността ни.

Как можем да изследваме тъмната страна на Вселената е презентация на проф. Хенк Хукстра, която запознава публиката с ключовите стъпки в проектирането на Euclid. Euclid е мисия на Европейската космическа агенция, която е планирана за юли и ще предостави нова информация за природата на тъмната материя и енергия и да хвърли светлина върху много от въпросите в космологията. Началото е в 14:00.

Разкриване на невидимото: Дълбоко вникване в уеб анимациите е третият уъркшоп от програмата на фестивала. От 17:00 Ники Ликоманов ни потапя в света на уеб анимацията. В този практически семинар можем да се запознаем с цялостния процес на проектиране и създаване на уеб анимации, а достъпът до него е свободен. 

Изложби

Фитоцен е експериментално произведение, съчетаващо бионауката с музиката. То показва как растенията общуват със заобикалящата ги среда. Събирайки данни със сонди от почвата на квартала Льо Маре, Париж, Аgoria, който седи зад проекта,превръща суровите растителни данни в реален визуален разказ.

VIM e инсталация на ONUT, разглеждаща нормализирането на дигиталното насилие в ежедневието ни. Инсталацията е изложена за първи път в рамките на Sheroes-Revoluciones – проект на Lon-art, който цели да привлече внимание върху темата за насилието над жените, предоставяйки платформа на 30 жени артисти, засегнати от него.

PARALLAX е многостранно изследване на съвременните образи чрез фотография в игра, дело на Акихико Танигучи. Дали правенето на снимки в игра е истинска форма на фотография?  Чрез това игрово взаимодействие на правене на снимки във виртуалното пространство зрителят не само преживява фотографията като игра, но и се сблъсква с много от въпросите, които са в основата на преобразуването на изображенията от компютрите и мрежите.

NFT Factory Paris е уникално пространство за откриване на NFT, създаване на мрежи и проекти в Web3, за взаимодействие между предприемачи, артисти, корпорации. То е създадено през 2022 г. от колектив от 128 технологични и крипто лидери, артисти, инвеститори и ръководители, а избрана част от колекцията на NFT Factory Paris идва в България на фестивала SHAPESHIFT, където може да бъде видяна напълно безплатно.

Прожекции

В рамките на SHAPESHIFT са предвидени и няколко прожекции. Филмите в програмата са свързани по някакъв начин с голямата тема на фестивала – непознатото и творчеството. Програмата е изцяло съставена от документални загалвия и е изключително разнообразна. Във филмите The Computer Accent и AI-Lice Through The Looking Glass е разглегадана по вълнуващ и нестандартен начин темата за изкуствения интелект. В Carbon гледаме парадоксалната история на въглерода – елементът, който изгражда целия живот и същевременно може да сложи неговия край. Sophia разказва трогателната, но и тъжната история на един производител на роботи, нуждаещ се от пари, и неговата електронна дъщеря. В Coded Bias пък проследяваме откритието на работещата към МIT (Масачузетски технологичен институт) Джой Буоламини, която осъзнава, че много от технологиите за разпознаване на лица класифицират неправилно жените и лицата с по-тъмна кожа.

Откриващата церемония е на 2 юни от 19:00, а следващата вечер ни очаква другото специално събитие – голямото нощно парти от 21:00 4:00.

Повече информация за фестивала откриваме тук.