FIRST MAN
Новият филм на Деймиън Шазел излита първи за откриването на фестивала, за да покаже траекторията на Нийл Армстронг "от кухнята до Луната", както се изразява режисьорът. Райън Гослинг пак води играта, но не чакайте стил Ла Ла Ленд – тук мелодрамата отстъпва на действието, което води до приземяването, че всеки факт в световната история е всъщност нечия лична драма.

SUSPIRIA
Чака го всеки, който е гледал Призови ме с твоето име, защото този римейк на добър стар хорър (на Дарио Архенто от 1977) е подписан от Лука Гуаданино. В танцова академия, разтресена от серия убийства, млада танцьорка (Дакота Джонсън), хореограф (Тилда Суинтън) и психотерапевт (Луц Еберсдорф) са в епицентъра на кървав кошмар с много пластове и причини да настръхваме още на трейлъра.

THE FAVOURITE
Следващият ордьовър на Йоргос Лантимос след Омарът и Убийството на свещения елен е "язвителна приказка за интриги, страст, завист и предателство", която се разиграва в английския кралски двор през 18 век. Под костюмите полудяват Ема Стоун, Рейчъл Вайс и Оливия Колман, а рецептата на режисьора, както обичайно, включва дресинг от абсурд и черен хумор.

THE BALLAD OF BUSTER SCRUGGS
Братя Коен първо го обявяват като уестърн сериал за Netflix с шест епизода (всеки с различна история), но скоро заявяват, че ще бъде 132-минутен филм-антология с шест глави. Историите вътре са за пеещи каубои, банкови обири, спорно злато и почти любовна случка във влак – звучи като доброто старо от дивата посока.

ROMA
За самия Алфонсо Куарон новият му черно-бял филм е най-интимният, който е снимал, защото 90% от кадрите са спомени от детството му в Мексико през 70-те: време на политически сътресения и нова социална йерархия в страната. Звучи далеч от Гравитация (за който взе Оскар), но пък по-близо до И твойта майка също, което е още по-добър повод да сме нетърпеливи.

22 JULY
През 2006 Пол Грийнграс ни качи в самолета, ударил Кулите близнаци на 11 септември, с Полет 93 и сега не е по-милостив – новият му филм е за терористичната атака на норвежкия остров Ютьоя, когато Андерш Брайвик убива 77 души на младежки палатков лагер. Разказът: през очите на една от жертвите.