Шипка-спотинг

Не усетихме кога малката Анжела Недялкова порасна от Аве до Трейнспотинг, но забелязахме с кого дели кадър в трейлъра, освен с Юън Макгрегър. За новата тройка вадим и ние буркан шипков мармалад от детството, но забравяме кифлите – ще въртим комбинации от настоящето, в които участват още актьорите маскарпоне, киноа и бри.

Чийзкейк в чаша

Рецептата изглежда прозрачно ясна и е, ако знаете триковете. Нарежете няколко полумесеца мандарини на парчета с големината на семките, които продавачът се е заклел, че няма да нaмерите вътре. Чистете, редете и затрупвайте с дебел слой маскарпоне, което предварително сте разнежили с 15-20-минутен престой на стайна температура. Добър изглед на този етаж се постига най-лесно с шприц, но става и с лъжица – ние нацапахме и нея, за да изравним нивото на мекото сирене преди да го затрупаме с парчета овесени бисквити. Положете още един слой маскарпоне над хрупквия, преди да измиете шприца, за да го презаредите с мармалад и да сложите шипков покрив на сладкия строеж в чаша. Ако градите до изчерпване на количествата, ще заселите хладилника с кафе-компания за цялата работна седмица.

Енергиен блок

Докато фурната достигне 180 градуса, открийте съд с вместимост 200гр и го напълнете с киноа. Изсипете зърната в купа и ги поръсете с 25гр кокосови стърготини, които някой вече е измерил в стандартните пакетчета в магазина. Не казваме, че готвите с мръсни ръце, но сега ги изплакнете и загребвайте към купата по една шепа годжи бери, сурови белени тиквени семки и бланширани лешници. Метнете отгоре 100гр мармалад от шипки и бъркайте до хомогенно слепване, преди да разредите със 70гр разтопено краве масло. Размажете сместа в тава (нашата е 26х17см), покрита с хартия за печене, и я затворете във фурната за около 50 минути. След още 20 на въздух енергийният правоъгълник е готов за разфасоване на 10 порции за сладко-кисел старт на деня, а може и за финал – с топка-две ванилов сладолед.

Пай с бри

Изчислете на око колко едро-натрошени орехи ще покрият кръглата пита бри в хладилника ви и ги поръсете върху слоя шипков мармалад, с който вече сте я намазали. Чак сега извадете охладеното бутер тесто, защото бързо преминава в омекотено и става непослушно. От многолистния правоъгълник изрежете квадрат, в който ще опаковате сиренето с топинг от шипки и орехи като в пощенски плик. Прехлупванията трябва да останат скрити, затова първо покрийте върха на питата с тесто, обърнете, сгънете и сложете пакета със сгъвките надолу в тепсия, постлана с хартия. Печете в загрята до 200 градуса фурна, докато мини пайът ви не стане златист. Извадете го, но не посягайте – нека се охлади за поне 20 минути, преди да го изядете със свежо грозде. Меките хапки се държат като карамелизирани и са вкусни и студени, а може и да лъжем – едва ли ще удържите да разберете.