Трейнспотинг (1996)
Филмът, с който го забелязахме. В екранизацията по декадентски забавната книга на Ървин Уелш Юън Макгрегър се вписва просто чудесно в ролята на хърбавия наркоман с могъщ шотландски акцент Марк Рентън, който краде телевизори, плува в тоалетни чинии, влюбва се страстно и в крайна сметка избира живота.

Star Wars Епизод 1: Невидима заплаха (1999)
Филмът, с който проби в Холивуд. Въпреки че с A Life Less Ordinary прави първите си стъпки в тази посока, именно новото начало на Star Wars помага на Юън да блесне в очите на американската публика, а и на целия свят. Години преди това не сме си и представяли, че ще доживеем да видим премеждията на младия Оби Уан, но ето че именно Макгрегър размахва светлинния му меч – убедителен като истински шотландски хайлендър.

Мулeн руж (2001)
Филмът, с който разбрахме, че Юън може да пее, танцува и изобщо да бъде разтапящо романтичен. Заедно с фатално красивата Никол Кидман и сред декора на един фантасмагоричен Париж Макгрегър изглежда толкова различен от рицар джедай, колкото и от хлапак на хероин от улиците на Единбург.

Long Way Round (2004)
Приключенският сериал. При това всичко в него се случва съвсем наистина. Продукция на Sky One, в която Юън и приятелят му от детинство Чарли Бурман предприемат пътешествие на мотори през градовете и пустошта на Европа, Азия и Северна Америка. Двамата се оказват доволно издръжливи и дори по-забавни, което прави сериите на Long Way Round истински хит.

Cassandra’s Dream (2007)
Филмът, с който Юън доказа на другите (вероятно – и на себе си), че добре се вписва дори във филми на Уди Алън. Лошо приет от критиката, но иначе симпатичен разказ за двама братя, техните твърде различни съдби и желания, които едно убийство събира в драматична развръзка.