Сърце на вятъра
Хапливият роман на ирландеца Донал Райън отива на вятъра 47 пъти, преди някой издател да го публикува, а след това и да трупа точки с него – като наградата на Гардиън за дебют или Европейската за литература през 2016. Какво се случва в малкото ирландско градче, където хората трябва да се съхранят поотделно и като общност, за да поставят ново начало, слушаме в превод от Надежда Розова и с гласа на актьора Красимир Куцупаров в Hot Spot Books&Art на Денкоглу 18.

Бърненски разкази

Чешкият писател Иржи Кратохвил събира в сборника си (преведен от Добромир Григоров) 70 години от живота в Бърно, които улавят атмосферата там от немската окупация до комунизма и настоящето. Между редовете на кратките истории се крият неочаквани развръзки, трагикомедия и гротескни скокове във времепространството, а глас на живо им дава Венцислав Благоев – в Учебен център Хелен Дорон на Рачо Димчев 6.

Другата ръка
От книгата, излязла на български преди три години в превод на Невена Дишлиева-Кръстева, в Нощта четат режисьорът Нина Димитрова и младият сирийски актьор Шахин Шехзен. Изборът им не е случаен – в романа си британецът Крис Клийв среща англичанката Сара и 16-годишната бежанка от Нигерия Пчеличка, които трябва да преживеят сериозни загуби, за да продължат напред. Kак точно, разбираме в Музей Борис Христов на Цар Самуил 43.

Ножчето на професора

Тадеуш Ружевич пише поемата си, посветена на Холокоста, в продължение на половин век, а до нас тя стига през 2017 в превод от Вера Деянова, която казва, че намира в този текст "мощен поток от значения". В него ни гмуркат гласовете на актьорите Маргарита Хлебарова и Стефан Спасов, които четат стиховете на полския поет в галерия Контраст на Цар Самуил 49.

Краят на парите
Този том събира четири пиеси на швейцарския драматург Урс Видмер, който поглежда с ирония в света на съвременния човек, зает преди всичко с финансовото си състояние. Има ли начало и край тази история, разбираме през различните сюжети, преведени от Владко Мурдаров, който ни чете в Нощта защо е трудно хората да се разбират. В галерия Æther на Княз Борис I 39.

Нощ на литературата е на 9 май от 18:00 до 22:00
Пълната програма с всички локации, заглавия и четци е на literaturenights.eu