Това няма да е първото ви участие в столицата, както и на българска сцена като цяло. С какви чувства се готвите за концерта си тук?
Действително, очакваме с нетърпение срещата ни с българските зрители, тъй като имаме много топли, много добри впечатления от предишните ни концерти в България. Излизали сме на сцена в София, а също така във Варна и Бургас – и навсякъде бяхме посрещани и изпращани с аплодисменти. Българската публика е много красива и доста музикална.
Несъмнено на 24 октомври ни очаква една чудесна вечер!
Да, уверен съм, че хората, които дойдат на концерта, няма да съжалят за това. Също така съм уверен, че веднага след това ще споделят с приятелите си колко хубаво е било. Може би някой ще каже, че преувеличавам, но аз съм сигурен в думите си. Добре познавам всички артисти в Александровския ансамбъл, познавам и вашата публика, затова знам, че това ще бъдат едни чудесни два часа.

Вашият репертоар включва стотици композиции – от традиционни народни напеви до военни песни от Първата и Втората световна войни. Кои произведения по-точно ще прозвучат в София?
Разбира се, ще можете да чуете всички любими на публиката песни – Дорогой длинною, Калинка, Вдоль по Питерской, много нови наши песни, сред които и няколко на български език. Нека не забравяме и ефектните танцови моменти.

Повечето хора смятат, че вашата аудитория се състои най-вече от представители на по‑възрастното поколение… или не е точно така?
От месец насам сме на европейско турне – свирихме в Чехия, Словакия, Полша, Унгария. Забелязвам, че на тези концерти имаше много млади хора – те разбират нашата музика, а и ценят нашето професионално отношение към нея. Това, разбира се, много ни радва. След концерта в Чехия една девойка дойде при мен и сподели, че след като е слушала записи с наши изпълнения толкова се е вдъхновила, че се записала да учи руски език. Скоро и нейни приятели я последвали.

Как успявате да ръководите толкова многоброен ансамбъл? Отстрани това изглежда почти непосилна задача.
Не, всъщност изобщо не е непосилна задача. Има няколко основни правила, които трябва да следваш, за да може всичко да си е на мястото. Най-важното от тях е първо да мислиш за зрителите и чак след това за себе си. Имам и доста добри помощници, истински професионалисти. Всички в ансамбъла разбират добре, че каквото е казано и обещано, трябва да бъде изпълнено. Онова, което е решено – изпълняваме, а това е и главният критерий за един добър колектив.

Можете ли да ни разкажете малко по-подробно за участниците в Александровския ансамбъл? Знаем, че в състава му влиза мъжки хор, солисти, танцова група, оркестър…
Значи знаете всичко най-важно за нас, хаха. Мога да ви кажа, че в ансамбъла са събрани чудесни, дори мога да кажа – най-добрите танцьори, певци и музиканти. Това не са случайни хора, а наистина талантливи артисти, които чрез постоянни репетиции и дисциплина са достигнали високо ниво. Това е като при алпинистите – наистина е трудно да изкачиш връх като Елбрус или Еверест, но още по-трудно е да се задържиш там за по-дълго време. Ние се изкачихме на върха на музикалното изкуство и все още сме там, за което е нужен наистина много професионализъм и работа. Защото зрителите не прощават никакво лошо или хладно отношение.

Александровският ансамбъл на Червената армия е в НДК, зала 1; 24 октомври, 20:30, 30/40/50/60/70/80лв от eventim.bg