Силата на добрата воля – Наталия Иванова от Time Heroes за доброволчеството

снимки: Денислав Стойчев

На 5 декември се отбелязва международният ден на доброволците. За доброволчеството като мисия, но и като функциониране и мотивация ни разказва Наталия Иванова, изпълнителен директор на една от най-разпознаваемите платформи за доброволци и каузи Time Heroes. Нати е завършила журналистика и е оставила следа в няколко културни и лайфстайл медии, включително Програмата, преди да попадне на обява за редактор в Time Heroes преди 3 години. „А по стечение на обстоятелствата преди година станах и директор – на екип от петима души“, смее се тя.

За Time Heroes

Неправителствените организации в България работят с много малки екипи, а граждан-ският сектор е свит, с ограничени възможности за финансиране и хората правят много неща на мускули. Има го и трудния момент, че поради целенасочена дезинформация и атака срещу НПО-тата, немалка част от обществото е настроена срещу тях. Поради всички тези фактори много организации се виждат принудени да потърсят помощ от доброволци. Това е най-органичната помощ, те са хората, силата – ръцете на място. Тук идваме ние. Тъй като Time Heroes оперира вече от 11 години и името е познато, организациите се обръщат към нас, правят си профил и започват да набират доброволци. Искам само да спомена, че това, което ни пишат или ни казват, не е това, което хората виждат. Ето това е работата на редактора при нас. Оказва се, че много дейни, умни, хора, които имат цел, мисия, просто не могат да комуникират нуждите си. Ние представяме тяхната кауза по начин, ясен и видим именно за хората, които им трябват.

Основна дейност на Time Heroes е да разказваме истории и да показваме работата на различните организации. Този сектор компенсира много липси на държавата. Не ми се иска да е така, но е факт. Вижда се особено при бедствия, кризи, извънредни ситуации. Както и фестивали – почти всеки фестивал минава през нас в търсене на доброволци. Редно е да се осъзнае колко много неща са възможни заради доброволците и те няма как да се случат без добрата воля на хората.

За доброволчеството

Това е щастието да протегнеш ръка и да видиш, че работата ти носи промяна. Това те изважда от ежедневието ти и те поставя в напълно различна ситуация. Среща те с хора, които иначе никога не би срещнал. Запознава те с хора от уязвими групи. А общуването с тях е много ценно и за тях, и за теб. Променя нагласата, обръща перспективата. Просто поставя хора сред хора – независимо от социалната среда на всеки – доброволци, уязвими групи, бедстващи – в крайна сметка се свежда до общуване на хора с хора. Участието ми в доброволчески акции ми показа, че голям проблем за хора в неравностойно положение е самотата – не физическата ограниченост, не болест, ами липсата на общуване с човек.

Една жена в такова положение ми каза: „На мен не ми е неприятно, че ме гледат, аз знам как изглеждам. Неприятно ми е, когато родител дръпне детето си и му каже: „Не гледай тази жена” – напротив, нека гледа, искам да съществувам за това дете.” Така е и с хората от ромските общности – огромна част от стерео-типите за тях лежат на липсата на общуване с тези хора. Колко от нас са си позволявали да седнат и да си поговорят за живота с човек от ромски произход? Това, което вярвам, че доброволчеството прави, е, че кара хората да общуват. Когато хората от различни социални слоеве и произход започнат да си говорят едни с други и разберат, че отсреща им стои просто човек, вярвам, че много неща ще си дойдат на мястото и животът на всички ще бъде по-лесен и хубав.

За вдъхновението

Тази работа е много удовлетворяваща. Всяка от мисиите има своята тежест и значимост. Нещо, с което много се гордея, е един наш паралелен проект, който се казва Купата на героите от Time Heroes. Това е доброволческо състезание на училищата в България, което развиваме от 2020. То си има отделен сайт – kupatanageroite.com. Ученици се събират в доброволчески клубове, а ние цяла година им помагаме да правят доброволчески инициативи в своята общност. Това състезание се разрасна страшно много, явно децата го припознаха като нещо хубаво. Миналата година имаше над 1200 деца от цяла България, включително от много малки населени места. Изключително вдъхновяващо е, защото много от тези деца са от бедни общности, много от тях са от ромски произход, а се събират, за да направят нещо полезно, нещо добро за другите. Те се вълнуват, че и от тях зависи нещо, че имат силата да променят ситуации.

Ще дам пример с един клуб от Вълчи дол, където децата познават всички възрастни хора в града. Всяка година преди Коледа те организират дарителска кампания, в която жителите на града даряват пакети с храна. А на Коледа децата обикалят домовете на възрастните социално слаби хора в града и сто човека от Вълчи дол получават пакет с храна от децата и тяхната компания.

За пътя

Time Heroes вече е на 11 години. През 2022 отбелязахме десетата годишнина с редица събития. И по случая цяла година снимахме доброволци на терен в България, фотографът Денислав Стойчев направи обиколка от над 5 хиляди километра. Опитахме се да обхванем всички аспекти на доброволческия сектор – от по-есктремни събития на терен до работа с хора с увреждания, помощ за деца в неравностойно положение, ромски общности, екология, почиствания – отразихме общо 27 събития. Снимките могат да се разгледат на zine.timeheroes.org.

За предстоящото

Като НПО ние също разчитаме на дарения, за да функционираме. И за Коледа ще пуснем шоколад, който можете да си купите, а всички средства ще дойдат за организацията и дейността ни. Той ще може да се поръча онлайн от e-bag, магазин ХлеБар и още няколко места.

Вече е факт и един от най-интересните проекти, които сме правили, откакто аз съм част от екипа на Time Heroes – серия видеа под мотото Столът е свободен. От 5 декември те ще са достъпни на boost.timeheroes.org. Това са 8 разговора с 16 човека, които работят в гражданския сектор и представят най-разнообразни каузи. Сред тях има планински спасители, специалисти, които работят с хора с увреждания, с роми, с бежанци, хора, работещи с животни, еколози. Снимахме ги как правят оригами, докато им задаваме въпроси, свързани с работата им и психологическата част от нея – разочарованието и надеждата, умората и вдъхновението. Станаха много вълнуващи и ми се иска повече хора да ги изгледат, да видят лицата и да чуят историите на хората, работещи за каузи. Ще видят, че често този труд е доста уморителен, защото изисква много отдаденост, ангажираност и време.

Друга дейност, по която работим, е прокарването на доброволчески политики в компании. Целта ни е да изградим общност от фирми, които припознават доброволчеството като кауза. Така служителите на тези компании са поощрявани да доброволстват по различни мисии. Правим и тиймбилдинг с кауза – вместо фирмата да закара служителите някъде на купон, ги води на място, където е нужна помощ и работна ръка, което се оказва, че сплотява силно хората.

В момента в timeheroes.org има над 80 активни акции. Можете да се запознаете с тях и да познаете своята мисия.