Силен старт

Петте обекта отдолу са гости от бъдещето и искат само няколко пробити долара, за да дойдат у вас по-скоро – днес тършуваме из Kickstarter за kickass джаджи.

Преди седем години трима американци решават, че не им стига да вдигат пасивно палец на добрия дизайн и умните идеи, които хвърчат в пространството. Няма ли начин да им дадат глас и един добър начален шут? Има и се казва Kickstarter – платформата, която момчетата създават с респект към креативността, за да срещат иновациите днес с хората, които ще искат да ги ползват утре. Дотук сайтът е свързал 257 хиляди проекта (от филми, музика и видео игри до сложни технологии и дори храна) с над 9 милиона инвеститори. Но като казваме инвеститор, имаме предвид средностатистически човек, харесал термо чаша от метаморфна скала и готов да извади 49 долара от джоба си, за да превърне прототипа й в реалност. Да, това сме ние. И вие. Схемата е следната: компаниите качват описание, снимки и видео на продукта си и ако ви се стори гениален, може да им пратите долар-два за гръб, или пък малко повече, за да си откупите бройка от бъдещето. Каталогът е същинска тропическа джунгла от идеи – влязохме навътре, за да извадим няколко тех стартера, на които веднага искаме да дадем ритник от любов.

MIGHTYВ ерата на онлайн стрийминга, Spotify е нещо като Кралят Слънце. Наскоро обаче един най-нормален потребител, Антъни Пу, открива дупка в системата – няма как да стигнеш до плейлистите си без компютър или телефон. Представете си какъв страшен проблем е това за активни спортисти като него, разбили не един дисплей в асфалта, докато тичат. Така се ражда Mighty – миниатюрен плейър в зеленото на Spotify, който свързваш с акаунта си чрез мобилно приложение и блутут, а той изтегля любимата ти музика и повече не се нуждае от контакт със смартфон. Малко ни е криво, че работи само за премиум абонати, но сред вас със сигурност има такива – не се крийте.

ROCKETBOOK WAVE
Пишем този текст на компютър, като надничаме в бележките, които сме пращали до себе си в месинджър, докато чакаме метрото. В модерни дни живеем и ни е добре така, но напук на приложенията за всичко, на бюрото на всеки в офиса има по един тефтер (и още десетина изписани в чекмеджето). Не е само от носталгична обич към хартията – понякога просто мислите се леят по-гладко през върха на молива. Тук идва Rocketbook Wave – в два размера и в комплект с термо химикалка, чието мастило изчезва при 60 градуса, плюс приложение, което праща ръкописа ви в Dropbox, Evernote, OneNote, Google Docs или по мейла. Задрасквате символите на страницата според темата, щраквате с телефон и написаното отива на склад автоматично там, където сами сте определили. Като си свършите работата, пъхате книжката в микровълновата за няколко минути и я вадите като нова, готова за пресни идеи.

MOGICS
Само като си помислим за разклонители, ни става грозно пред очите: заемат много място, пречат и спъват с кабелите си, а когато трябва да си заредиш няколко неща едновременно, наместването на щепселите е като пъзел за космонавти. С тези неприятности на ум, създателката на Mogics проектира най-полезната поничка на света – разклонител с прибиращ се кабел, 5 универсални контакта и 2 изхода за USB. А понеже си пада по пътуванията, мята в комплекта и един адаптер, който работи навсякъде по света. Как да не й пляскаме – спестява хем пространство в куфара, хем среднощната обиколка до съмнителни железарии в Ирландия (истинска история, не питайте).

KAMIBOT
IT спецовете са новите суперзвезди и понеже за нас е късно, можем поне да тласнем децата си към нулите и единиците (което не значи да им спестим уроците по пиано!). С джаджи като тази нещата май ще станат безболезнено. Kamibot е малък овален робот, проектиран от корейски инженери, който хлапетата програмират сами с компютър и управляват с таблет или телефон (хайде сега, и без това вече всички са мобилни). Ако дотук не ви се струва достатъчно забавно – има един куп скинове, които принтираш, оцветяваш, изрязваш и нахлузваш на робота си, за да изглежда повече като танк или като Дракула и по-малко като кръгче пластмаса.

ELLUM SOLARНе, това не е най-новият iPhone, а портативна лампа със секси дизайн и още по-секси задача: да опазва околната среда. Зарежда се от слънцето и свети до четири часа без прекъсване – не е истински заместител на крушките вкъщи, но е супер за нощна лампа, която в един момент ще си изгасне сама (точно каквото ви трябва, ако хлапето ви не може да заспива на тъмно). Иначе, за да се покаже в пълния си блясък, я инсталирайте в коридора – има сензор за отчитане на движение, за да се включва и изключва сама в синхрон с нощните ви навици.

Всички проекти са на kickstarter.com.