PHANTOM THREAD
След Ще се лее кръв Пол Томас Андерсън отново вади бесовете на Даниел Дей Люис за последната му роля в киното – на вманиачен всичко-да-е-по-конец дизайнер през 50-те в Англия, който изпуска иглата, когато среща млада провинциална сервитьорка. Дали тя иска да му бъде муза, ако връзката им е по негова кройка, ще видим през февруари.

ISLE OF DOGS

Все големи човешки гласове звучат зад кучешките муцуни в стоп-моушън анимацията на Уес Андерсън, а ние извадихме език още на трейлъра. През май идва и останалото – луда история за дистопична Япония, където всички любимци са пратени на изолиран остров, а едно момче тръгва да търси своя приятел с помощ от цяла любезна глутница.

FIRST MAN

Приликата с La La Land е от пръв поглед – Райън Гослинг е на плаката и в новия филм на Деймиън Шазел. Разликите обаче са доста: жанрът този път е документална драма, а историята върви по петите на Нийл Армстронг – от крачките му към совалката до първите му стъпки на Луната през 1969. Излитаме с него през октомври.

WIDOWS
От Оскара му за 12 години в робство ще са минали близо пет години, когато новият трилър на Стийв Маккуин пристигне през ноември. Засега знаем толкова: убийството на потъналите им в дългове съпрузи среща четири непознати жени, които се хващат да вкарат в ред техните недовършени дела (а те въобще не са измачкани ризи).

BOHEMIAN RHAPSODY

Феновете на Queen чакат (към декември) първата кино биография на Фреди Меркюри на тръни заради избора на Рами Малек в главната роля и уволнението на режисьора Брайън Сингър за неизвинени отсъствия. На мястото му обаче дойде Декстър Флечър, а след първите кадри на Mr. Robot с мустак нещата вече не изглеждат като рапсодия в черно.

BOY ERASED
Когато 19-годишният Джерард Конли, син на баптистки пастор (Ръсел Кроу), признава на родителите си, че е гей, реакцията е "ще те излекуваме". Как наложената терапия се превръща в жестока война по мемоарите на момчето разказва Джоел Едгертън – след трилъра The Gift очакването към втория му филм е напълно заслужено.

THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE
Тери Гилиъм се опитва да довърши тази фентъзи комедия 8 пъти за 2 десетилетия. Сега успява. Гледаме как рекламен агент прескача от днешен Лондон до Ла Манча през 17 век, където самият Дон Кихот го взима за Санчо Панса, защото вярваме в Гилиъм. Както и в това, че ако една идея не ти се стори глупава 20 години, вероятно си струва.