Завъртаме глобуса с международната програма на феста за спорт, туризъм и природа и спираме пръст на събитията в нея, които ви предизвикваме да посетите.

ДЕН 1
Любомир Попйорданов (от магазин Стената) слиза от шефското място на Дните и става гид в първата презентация на феста на 29 ноември от 18:10, с която обикаляме Латинска Америка. Връщаме се у нас в 18:45, за да видим човека, за когото катеренето по замръзналата струя на водопада Скакля не е луда работа и дори го съвместява с трениране на деца за медали по стените в НСА. От тази водна вертикала в 20:45 се местим към високите отвеси, които Боян Петров успя да сложи под обвуките си тази година – връх Гашербрум II в планината Каракорум и хималайския Даулагири. Четири знамена преди финала на мисията Българин на 14х8000 алпинистът ни превежда през стръмнините на двата осемхилядника до хоризонтите, които се виждат от върховете им.

ДЕН 2
Прескачаме Тихоокеанския хребетен път на Петър Ванев, само защото сме чели за него (в Дългият път напред), но вие недейте – от 18:10 на 30 ноември е. Веднага след това тръгваме по ръба на Стара планина, от Ком към Емине, за да видим как този маршрут, стар като света, най-накрая има рекорд за скоростно преминаване и в женски род с името на Антония Григорова – от 18:40 гледаме филма, който събира историческите 5 дни и 23 часа на спортистката в 10 минути. Ако след този пробег ви трябва релаксация, имате време само до 20:20, когато хедлайнерът на екстремния фест – Глен Плейк, нахлува в залата с пънк перчем и презентация изненада. Една от най-лудите (и шарени) глави в екстремните ски, който развива себе си и спорта от трети клас, предава опит към нас в дискусия и на следващия ден в 15:00.

ДЕН 3
Що е боулдър и има ли той скали у нас разбираме от младия екстремен катерач Петър Иванов в 18:40 на 1 декември. В 19:55 пак сме в Хималаите с Петър Георгиев, който не поема към върха без китара на гърба и разказва за композирането и видео-музикалните си продукции по височините на света. Слизаме от планината в 20:20 с премиерата на фрийрайд филма In Gora, който ни качва на бивш училищен автобус заедно със семейство номади и десетима борд райдъри. С тях навъртаме 6000км през 5 държави за 50 минути, търсейки решения за спасението на природата, включително и на нашия мил Пирин.

Дните на предизвикателствата са от 29 ноември до 1 декември, Аула Максима в УАСГ, 25лв от ticketlogic.bg
Пълната програма е на predizvikatelstva.com