Сладки празници

Диана Шингарова и Емилиан Беляшки са създатели и автори на кулинарния блог gourmetfriday.com, откъдето ни залива страстта им към "малките моменти, които правят живота хубав". С други думи – към похапването. Освен че умеят майсторски да приготвят и най-засуканите рецепти, Диана и Емилиан са царе и в заснемането им. Помолихме ги да опишат и заснемат приготвянето на една празнична напитка и една изкушаваща торта, с които да изпратим годината. За да ни е сладко. Поне накрая.

Английски Eggnog

приятен коктейл за зимните вечери

Eggnog е английският братовчед на нашия аероконяк. За произхода на името му има няколко версии, но нито една не можем да приемем за напълно достоверна. И все пак повечето историци са на мнение, че ликьорът е наследник на ранносредновековната британска напитка posset, която е приготвяна от горещо мляко, вино или пиво и подправки. Първоначално напитката е популярна и достъпна само за английската аристокрация. Шери, канела и индийско орехче са присъствали само в къщите на богатите и така с eggnog често са се вдигали тостове за благоденствие и добро здраве. През XVIII век напитката достига до английските колонии, където скъпите бренди и вино често се заменят с ром или бърбън. Известно е, че първият американски президент Джордж Вашингтон черпел гостите си с eggnog. Рецептата на президента съдържала сметана, мляко, захар, бренди, ръжено уиски, ямайски ром и шери. Рецептата гласи, че първо се разбърква алкохолът, след това се отделят жълтъците от белтъците. Захарта се добавя към жълтъците и се разбърква добре. След това се добавят бавно млякото и сметаната, като продължавате да бъркате. Белтъците се разбиват на пяна и се добавят към останалите продукти. Оставя се на хладно за няколко дни. Но стига толкова история, ето и нашата версия на тази прекрасна напитка, а ако искате, пробвайте и президентския вариант. Важно е само да я приготвите и дегустирате с удоволствие!

Необходими продукти:
6 жълтъка
1/2 ч.ч. бяла захар
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. екстракт ванилия
1 ч.л. индийско орехче
1/4 пръчка канела
щипка сол
90 мл коняк

2/3 ч.ч. сметана


Начин на приготвяне

Разбъркайте жълтъците със захарта. Добавете ванилията, подправките и прясното мляко. Щипка сол ще отвори вкусовете, а хубавият коняк ще даде необходимата дълбочина на вкуса.

Така приготвената добре разбъркана смес охладете и към нея добавете 2/3 чаша сметана, изстудена и леко разбъркана с миксер. Не бъркайте сметаната прекалено дълго, не е необходимо да бъде на крем, достатъчно е леко да се уплътни текстурата и да вкара въздушност и балончета в тази толкова добре композирана напитка.

Налейте коктейла eggnog в красиви стъклени добре затварящи се бутилки и съхранявайте в хладилник.

Поднасяйте винаги добре охладен и с щипка прясно настъргано ароматно индийско орехче. Cheers, as they say!

Торта della Nonna

от Флоренция

Това е елегантен, красив и вкусен десерт, който може да опитате във Флоренция. За да направите наистина вкусна Торта della Nonna (букв. Тортата на баба), е добре да ползвате домашно приготвено маслено тесто вместо готово от магазина.



Необходими продукти:


За крема:
5 жълтъка
2½ ч.ч. прясно мляко
¼ пакетче царевично нишесте
½ ч.ч. захар
ванилия

За масленото тесто:
2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. захар
120 гр. студено масло на кубчета
1 яйце
кората от 1 лимон
¼ ч.л. бакпулвер
щипка сол

Начин на приготвяне:

Започнете с крема. Пригответе го, като затоплите млякото, без да завира. В купа разбийте жълтъците и захарта, добавете нишестето. Прибавете млякото, като бъркате постоянно, за да не се пресече. Върнете сместа на огъня и бъркайте до сгъстяване на крема. Прехвърлете в купа и покрийте със стреч фолио, за да не хване коричка. Когато изстине, приберете в хладилника.

Време е да подготвите масленото тесто. В купа пресейте брашното и добавете всички сухи съставки и настърганата кора от лимон. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и разбъркайте с шпатула. Омесете с ръка до получаване на гладко тесто, оформете на топка, завийте в стреч фолио и охладете за 30 мин. Разточете върху набрашнен плот блат с дебелина ½ см. Разстелете тестото върху тавичка за тарт или пай, оформете крайчетата красиво и надупчете основата с вилица. Приберете в хладилника за 30 мин., преди да го използвате.

За да завършите вашата Торта della Nonna: Извадете формата за печене със студеното маслено тесто и напълнете с охладения крем, поръсете с ¼ чаша кедрови ядки (накиснати за 5 мин. в студена вода) и печете в предварително загрята на 180°C фурна за 50 мин. или до златисто. Извадете и оставете да се охлади напълно. Преди да поднесете, поръсете с пудра захар.

Статията е част от коледния брой на Програмата, който може да четете и онлайн:



Може също да ти хареса

Кои са последните оцелели? Разказва Йожени Софи

от Анастасия Стоева Прочети още

Международен поетичен фестивал „Софийските метафори“ 2023

от Програмата Прочети още

Сбогуваме се с лятото с последното Unlimited парти на Vivacom

от Програмата Прочети още

Обратно(то) на училище

от Дани Николова Прочети още

Фестивално време през септември

от Програмата Прочети още

Базар на изкуствата

от Програмата Прочети още

Кои са последните оцелели? Разказва Йожени Софи

от Анастасия Стоева Прочети още

Международен поетичен фестивал „Софийските метафори“ 2023

от Програмата Прочети още

Сбогуваме се с лятото с последното Unlimited парти на Vivacom

от Програмата Прочети още

Обратно(то) на училище

от Дани Николова Прочети още

Фестивално време през септември

от Програмата Прочети още

Базар на изкуствата

от Програмата Прочети още