Сладки празници

Диана Шингарова и Емилиан Беляшки са създатели и автори на кулинарния блог gourmetfriday.com, откъдето ни залива страстта им към "малките моменти, които правят живота хубав". С други думи – към похапването. Освен че умеят майсторски да приготвят и най-засуканите рецепти, Диана и Емилиан са царе и в заснемането им. Помолихме ги да опишат и заснемат приготвянето на една празнична напитка и една изкушаваща торта, с които да изпратим годината. За да ни е сладко. Поне накрая.

Английски Eggnog

приятен коктейл за зимните вечери

Eggnog е английският братовчед на нашия аероконяк. За произхода на името му има няколко версии, но нито една не можем да приемем за напълно достоверна. И все пак повечето историци са на мнение, че ликьорът е наследник на ранносредновековната британска напитка posset, която е приготвяна от горещо мляко, вино или пиво и подправки. Първоначално напитката е популярна и достъпна само за английската аристокрация. Шери, канела и индийско орехче са присъствали само в къщите на богатите и така с eggnog често са се вдигали тостове за благоденствие и добро здраве. През XVIII век напитката достига до английските колонии, където скъпите бренди и вино често се заменят с ром или бърбън. Известно е, че първият американски президент Джордж Вашингтон черпел гостите си с eggnog. Рецептата на президента съдържала сметана, мляко, захар, бренди, ръжено уиски, ямайски ром и шери. Рецептата гласи, че първо се разбърква алкохолът, след това се отделят жълтъците от белтъците. Захарта се добавя към жълтъците и се разбърква добре. След това се добавят бавно млякото и сметаната, като продължавате да бъркате. Белтъците се разбиват на пяна и се добавят към останалите продукти. Оставя се на хладно за няколко дни. Но стига толкова история, ето и нашата версия на тази прекрасна напитка, а ако искате, пробвайте и президентския вариант. Важно е само да я приготвите и дегустирате с удоволствие!

Необходими продукти:
6 жълтъка
1/2 ч.ч. бяла захар
2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. екстракт ванилия
1 ч.л. индийско орехче
1/4 пръчка канела
щипка сол
90 мл коняк

2/3 ч.ч. сметана


Начин на приготвяне

Разбъркайте жълтъците със захарта. Добавете ванилията, подправките и прясното мляко. Щипка сол ще отвори вкусовете, а хубавият коняк ще даде необходимата дълбочина на вкуса.

Така приготвената добре разбъркана смес охладете и към нея добавете 2/3 чаша сметана, изстудена и леко разбъркана с миксер. Не бъркайте сметаната прекалено дълго, не е необходимо да бъде на крем, достатъчно е леко да се уплътни текстурата и да вкара въздушност и балончета в тази толкова добре композирана напитка.

Налейте коктейла eggnog в красиви стъклени добре затварящи се бутилки и съхранявайте в хладилник.

Поднасяйте винаги добре охладен и с щипка прясно настъргано ароматно индийско орехче. Cheers, as they say!

Торта della Nonna

от Флоренция

Това е елегантен, красив и вкусен десерт, който може да опитате във Флоренция. За да направите наистина вкусна Торта della Nonna (букв. Тортата на баба), е добре да ползвате домашно приготвено маслено тесто вместо готово от магазина.



Необходими продукти:


За крема:
5 жълтъка
2½ ч.ч. прясно мляко
¼ пакетче царевично нишесте
½ ч.ч. захар
ванилия

За масленото тесто:
2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. захар
120 гр. студено масло на кубчета
1 яйце
кората от 1 лимон
¼ ч.л. бакпулвер
щипка сол

Начин на приготвяне:

Започнете с крема. Пригответе го, като затоплите млякото, без да завира. В купа разбийте жълтъците и захарта, добавете нишестето. Прибавете млякото, като бъркате постоянно, за да не се пресече. Върнете сместа на огъня и бъркайте до сгъстяване на крема. Прехвърлете в купа и покрийте със стреч фолио, за да не хване коричка. Когато изстине, приберете в хладилника.

Време е да подготвите масленото тесто. В купа пресейте брашното и добавете всички сухи съставки и настърганата кора от лимон. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и разбъркайте с шпатула. Омесете с ръка до получаване на гладко тесто, оформете на топка, завийте в стреч фолио и охладете за 30 мин. Разточете върху набрашнен плот блат с дебелина ½ см. Разстелете тестото върху тавичка за тарт или пай, оформете крайчетата красиво и надупчете основата с вилица. Приберете в хладилника за 30 мин., преди да го използвате.

За да завършите вашата Торта della Nonna: Извадете формата за печене със студеното маслено тесто и напълнете с охладения крем, поръсете с ¼ чаша кедрови ядки (накиснати за 5 мин. в студена вода) и печете в предварително загрята на 180°C фурна за 50 мин. или до златисто. Извадете и оставете да се охлади напълно. Преди да поднесете, поръсете с пудра захар.

Статията е част от коледния брой на Програмата, който може да четете и онлайн:



Може също да ти хареса

Кои са победителите на наградите „Икар“ 2024

от Програмата Прочети още

Конференция за ролята на спорта в преодоляването на неравенствата между половете

от Програмата Прочети още

Лени Кравиц акостира в Бургас на 6 август

от Програмата Прочети още

Припомняме си емблематичния „Комедия на слугите“ с Теди Москов

от Програмата Прочети още

Времето е наше? 1990-те на архитектурата

от Програмата Прочети още

Световната поредица „Опера в киното“ превзема киносалоните през пролетта

от Програмата Прочети още

Кои са победителите на наградите „Икар“ 2024

от Програмата Прочети още

Конференция за ролята на спорта в преодоляването на неравенствата между половете

от Програмата Прочети още

Лени Кравиц акостира в Бургас на 6 август

от Програмата Прочети още

Припомняме си емблематичния „Комедия на слугите“ с Теди Москов

от Програмата Прочети още

Времето е наше? 1990-те на архитектурата

от Програмата Прочети още

Световната поредица „Опера в киното“ превзема киносалоните през пролетта

от Програмата Прочети още