Сливай!

В сезона на сливите взимаме с шепи от пирамидите на пазара. Супер са и пресни, но този скромен плод заслужава повече внимание – дайте му го със следващите три елементарни рецепти, които ще държат кухнята ви топла и ароматна до края на есента.

Печени с бренди

Рецептата е крайно лесна, но подрежда вкусовете в сложна симфония, която ще си пускаме по различни поводи. Започваме с разполовяването на сливите и строяването им в тава (без костилките), където ги ръсим с малко кафява захар, две-три капачки бренди плюс вода на дъното. Ако много пък сте важни, ще ги оставите за няколко часа в хладилника да поемат аромата на алкохола и на стрък розмарин или мащерка, но така или иначе финалната стъпка е да ги оставите на мира във фурната за 15 минути на 200 градуса. Щом се карамелизират, извадете ги, залейте със соса и сервирайте моментално. Какво им харесва ли? Да са в компанията на ванилов сладолед или сметана, но ги запознавайте и по-смело – например с бадеми в листна салата.

Скрити под блат

Коблерът е американска класика, която хич не е порядъчна – изисква леко да ви домързява да месите и бъркате, но да ви се яде горещ десерт. Смесете в тава десетина нарязани и обезкостени сливи с около половин чаша захар и кората на един лимон, а ако ви е кеф – и настъргана ябълка. В друга купа забъркайте чаша брашно с лъжичка и половина бакпулвер, малко ванилия, щипка сол, две лъжици захар, а после добавете стотина грама студено масло на кубчета, преди с вилица да го смесите с брашното до едри трохи. В играта влизат още яйце и четвърт чаша мляко, а после всичко се бърка, но без особен ентусиазъм – само докато се омеси. Слагаме го на едри лъжици върху сливите и настройваме часовник за 30 минути, които коблерът ще прекара на 180 градуса във фурната. Яде се парещ, но на следващата сутрин пак е благ.

Разбити с подправки

Може би сте жадни и ето че имаме друга оферта – за това смути се гмурнете в шкафа с подправки. Идеята на рецептата е да оставим сливите да заблестят, като съвсем леко им помогнем с вкуса. Затова ги режем на парчета и разбиваме в блендер с прясно мляко (или кисело, или кефир), две щипки канела и една джинджифил. На този етап опитайте и решавайте – да ви липсва сладост? Тогава добавете две фурми или добре узрял банан. Може би очаквахте да има по-екстремен характер? Това ще дойде с малко сухо чили. Или пък ви се иска още полза в чашата? Сложете куркума за доза антиоксиданти. Ако приличате на нас, няма да мислите за друго, освен да поръсите с печен шамфъстък.