Това поведение е особено характерно за „младите“ слънчогледи – целите растения и особено главата им, върху която е разположен цветът (наричан още capitulum), следват движението на слънцето по небето през целия ден. Когато настъпи нощта пък, растенията бързо се преориентират отново на изток в очакване на изгрева, когато този цикъл може да започне отново. Това явление се нарича хелиотропизъм и помага на растенията да получават повече светлина за фотосинтеза, което ускорява растежа им.
С течение на времето обаче стъблото на слънчогледа се втвърдява, за да издържи теглото на зрелия цвят и губи способността си да се движи и да следва слънцето. При това главите на зрелите слънчогледи застиват завинаги насочени на изток. Защо са насочени именно натам, остава мистерия за науката дълго време. Нещо повече – хората отдавна са наблюдавали, че растенията, обърнати на изток, са в много по-добро състояние и дават повече и по-големи семки. Изглежда, че всичко опира до светлината и топлината на слънцето! Но защо?
От гледна точка на науката това е лесно проверимо – нужно е просто да обърнем част от слънчогледите в друга посока и да сравним. Тъкмо това са направили учените, анализирайки записи от камери, разположени наблизо. Първото, което забелязали, е, че цветовете, сочещи на изток, привличали много повече пчели и опрашители рано сутрин. През останалото време на деня количеството насекоми било сходно с тези, обърнати в противоположна посока.
Оказва се, че всичко опира до температурата на цвета. Това, че са обърнати на изток, позволява на слънчогледите да поемат първите лъчи на слънцето рано сутрин и с тяхна помощ да загреят цвета си. Това задейства реакция, която позволява на обърнатите на изток слънчогледи да освободят полена си 30 минути по-рано, което съвпада с час пик в активността на опрашителите. Понякога половин час може да е от голямо значение! Изкуствено затоплените цветове, обърнати в друга посока, освобождават полен по същия начин, но за учудване на учените това пак не води до привличане на повече пчели. Изглежда е важна не само топлината, но и светлината, която разкрива шарки по цвета, видими за опрашителите само под UV лъчите на слънцето.
Освен това учените са установили, че обърнатите на изток растения дават повече и по-големи семки от тези на запад. Оказва се, че поленът на обърнатите на изток слънчогледи е по-успешен в оплождането и оставя повече поколение. За да проверят това, изследователите са провели още един интересен експеримент. Те поставили специални слънчогледи, предварително лишени от полен, за да не могат да се самоопрашват, в близост до нормални такива, половината от които са обърнати на изток, а другата половина – на запад. Те са отгледали слънчогледите и са събрали реколтата, след което са генотипирали получените семки при слънчогледите без полен и са установили, че значително по-голяма част от тях са поколение на растенията, обърнати на изток. В дългосрочен план това дава голямо еволюционно предимство и обяснява защо в днешно време всички зрели слънчогледи са обърнати на изток.
А знаете ли, че слънчогледовият цвят всъщност представлява диск, съставен от множество малки цветчета, които образуват голям лъжлив цвят, като основната цел е по-ефективното привличане на опрашители? Цветчетата в средата на капитулума са подредени в естествена спирала, а разстоянието между тях е като при последователност на Фибоначи – което е поредният любопитен пример за проява на математически зависимости в природата.
Събития за февруари
През февруари Ratio е На тъмно. Ще говорим за всичко от тъмна материя и тъмата на нощта до усойните пещери и тайните общества. А ето и събитията, които можете да посетите на живо.
Пещерите са нашият прозорец към подземния свят на мрака или пък към един друг непознат своеобразен паралелен свят. Ще надникнем в тях благодарение на група авантюристи, които можем спокойно да наречем „пещерняци“ на На 10 февруари от 19:00 Ratio представя: Пещери в клуб Терминал 1.
Колко тъмна е тъмната материя?
Вселената все още крие много загадки, които вълнуват умовете и сърцата на учените. Една от тях е тъмната материя – тази мистериозна част, която формира структурата на галактиките, помага им да се образуват, определя съдбата на куповете от галактики, а може би и бъдещето на Вселената. На 24 февруари от 19:00 в клуб Терминал 1 ще си поговорим повече за невидимия призрак, който все още се изплъзва от разбирането ни за света.
Повече информация на www.ratio.bg
Ratio e платформа за популяризиране на науката на разбираем език. Можете да ни намерите в уютни софийски локации, най-често барове, в които два пъти месечно организираме събития под различен формат, който обаче винаги включва интересни гости и хубава музика. А между събитията можете да слушате подкаста ни в любимата си платформа или пък да ни гледате в канала ни в YouTube.
Повече любопитни научни факти, както и новости в сферата на биологията може да разберете в нашия подкаст Ratio Weekly. Ако харесвате това, което правим, можете да ни подкрепите, като станете наш патрон на patreon.com/ratiobg или на ratio.bg/support.