Въпрос на вкус е да не даваш непоискани съвети за музика. Как да кажеш на някого, че трябва да смени плейлиста си за пътуване или кой албум ще го вдигне за последните два часа в офиса? Затова в ръкава си имаме друга карта – не музиката, а проводникът.

Всеки знае кой е неговият, защото вероятно е изпробвал всички – малки, големи, всякакви слушалки. Може да искаме различни неща, но помежду си имаме един общ, дълъг минус: кабелът. Винаги на възел в раницата или заплетен в някой джоб. Той е и първото нещо, което издъхва и така убива пресоналните ни колонки, превръщайки ги в най-честия разход за техно-аксесоари – когато жичките се огънат и прекъснат, няма как да ги съживиш. Колко лесно и гениално е просто да изрежеш този кабел от живота си?

И ето ги bluetooth слушалките. Не трябва да си пророк, за да усетиш, че това е следващата безжична технология, която ще влезе надълбоко в живота ни (подобно на рутера вкъщи, който отдавна приемаме за даденост). Вярно е, че първите седмици с тях минават в странно усещане за безтегловност. Появява се дори абсурдната идея, че някой ще ги грабне от главата ти и ще побегне. После разбираш, че това усещане всъщност е за лекота. И че да задраскат онзи голям минус изобщо не е единственият им плюс.

С тях празният момент става възможност. Без водата да дави звука, докато миеш чинии, слушаш плейлист, а телефонът е на безопасно разстояние от чешмата. Наваксваш с аудио-книга или подкаст под душа (с водоустойчив чифт или като пазиш главата суха). Във фитнеса мобилният може да остане даже в шкафчето, ако е наблизо, докато клякаш и вдигаш, без да се оплиташ. Или пък, да речем, че сте като нас и нервно крачите из стаите по време на важен разговор – сега изведнъж ръцете ви се оказват свободни да си водите записки. И на върха на всичко това, има как удоволствието да е двойно – някои модели позволяват още едни слушалки да се включат към твоята музика, за да сте на едно и също парче, когато си заслужава.

Ако вече се чудите какво става, когато вечер забравите да ги заредите, батериите им са доста силни – хранят се веднъж на няколко седмици. Като всяка технология, цената може да е до небето, ако се търси райски звук, но може и да е ниска, без качеството да е долу – започват от около 30лв. Скачайте и слушайте – не умно, гениално е.