Сещате ли се за онази сцена във филма Капан, в която Никълъс Кейдж крещи за живота си, нападнат от рояк разгневени пчели? Звучи ужасяващо, но всъщност тези мили ципокрили ще ви навредят само ако упорито бъркате в кошера им или застрашите тяхната майка, а решението да ви ужилят не е лесно – веднага след това те умират.
Пчелите, естествено, не са единствените опрашители на планетата. Подобни способности имат и различни видове пеперуди, мухи, дори прилепи, но най-добра работа вършат медоносните, които изхранват с прашец своята пчела майка и ларвите в кошера си. Тяхната система е изградена изключително интелигентно, общуват помежду си чрез "танци" (когато удрят глави помежду си например, искат да си кажат "спри") и обичат цветя, дървета и плодове. Какво обаче би станало, ако те спрат да жужат на Земята? Оставаме без бадеми, ябълки, авокадо, кашу, боровинки, праскови, чушки, ягоди, мандарини, орехи, грозде, кафе… Проучвания показат, че половината човешка храна в магазините ще изчезне, но засегнати няма да сме само ние – от прашеца, полепващ по телцата им, зависят повечето тревопасни животни. Ръчното опрашване е прекалено бавно, ако се прави от човек, за да си въобразяваме, че може да ни спаси. Остава ни вариантът да преживяваме на царевица, пшеница, ориз и соя, които растат независимо от пчелите. Зависим обаче е памукът, което значи, че ще трябва да свикваме с изкуствените материи.
Тези апокалиптични факти всъщност са реалистични. Докато планетата страда, рояците страдат с нея, а ние никак не им помагаме. В последните години популациите на диви и домашни пчели намаляват драстично навсякъде по света и главният виновник за това е глобалното затопляне – заради него кошерите прегряват, а пчелите свиват географския си обхват. Друга заплаха за тях са паразитните червеи, които деформират крилете им, а трета – загадъчният „синдром на колапса на колониите“, при който работничките изчезват без видима причина. Следва най-отровното: пръскането с препарати за растителна защита, което у нас се случва редовно, а както стана ясно, и нерегламентирано. Заради това, че пчеларите не са прeдупредени да приберат насекомите навреме, наскоро бяха унищожени 400 кошера само в Русе и още хиляди пчелни семейства по Черноморието и в Северна България. Трагедията обаче не е локална: само за времето от октомври 2018 до април 2019 изчезват 40% от медните колонии в САЩ.
Глобалното противодействие на това е голяма тема, но и всеки обикновен човек от града като вас и нас има как да помогне. Дивите цветя например са сред любимците за опрашване, а смес от едногодишни самозасяващи се или многогодишни лятноцъфтящи струва малко над лев – вземете и пръснете из някоя тревна площ, която иначе е пустиня за пчелите, за да я превърнете в рай за тях. Не бързайте да късате плевелите или други иначе невзрачни растения като глухарчетата – често те са единственият източник на храна на жужащите работнички. Ако пък имате балкон, сложете купички с вода на тихо и слънчево място, от които да пият, но пуснете и плаващ корк вътре, за да не се удавят. Изглежда дреболия, а може да се окаже животоспасяващо за всички на тази Земя.