Снежни вихрушки

Sorbetto – така италианците наричали сместа от плодове, парфюмирани с подправки, която пиели на изток от тях. Постепенно европейците загрели, че да замразиш този микс е велик експеримент и така се родило днешното сорбе: далечен братовчед на сладоледа, в който липсва мляко и се прави елементарно. Докато на пазара грее дъга от плодове, ви даваме три експресни идеи как да ги заскрежите без мъка и кой знае каква екипировка.

Рецептата. С каквото и да ги подправяте, истината е, че в сорбето основният вкус е на плодовете – затова изберете добре узрели и сладки от пазара. Към тях може да добавите например ядки, билки, подправки и щипка захар, но по-важното е да ги съберете с малко сок от лимон за баланс. Нататък пасирате всичко, опитвате дали вкусът е точен и пъхате във фризера. Истинските майстори ще вадят сорбето на всеки кръгъл час и ще бъркат героично, за да стане съвършено пухкаво. За нас работи и друго: сместа може да живее във фризера колкото си иска, но малко преди да стане време за десерта, я изваждаме за 20 минути и щом омекне, разбиваме с миксер или лъжица; после връщаме за още 15 минути на студено и ето как сорбето е готово за загребване.

Праскови + фурми и бърбън

Ванилията и опушеният дъх на бърбъна се връзват на чудна панделка с вкуса на прасковите, но не се увличайте – твърде много алкохол и сорбето ви няма да замръзне както трябва. Все пак гоним само аромат, така че ви трябват лъжичка-две, които да съберете с белените праскови и 4-5 фурми за сладост и допълнителен нюанс. Друг вариант? Шепа малини в сместа, но прецедени, за да уловите семките им.

Череши + черен пипер

Прясно смлян, черният пипер вкарва пикантна интрига – макар че и най-търпеливите ще се разлютят поне малко, докато махат костилките на черешите. После пък идва въпросът какво да им добавите следващия път, за да продължи да ви е интересно: зърно-две кафе, малко канела или даже сух анасон вървят в унисон с вкуса на черешите. Чакаме да станат и вишните, за да превръщаме и тях в сочен сняг.

Пъпеш + мед и мента

Сортът няма значение – вземете любимия си и разкарайте семките (но не напълно – от тях става велико ядково мляко, ако отидат в блендера с вода, ванилия и малко захар). Понеже 90% от пъпеша е вода, това сорбе повече прилича на заскрежен крем. Но пък е божествен, ако му се добави лъжица-две мед, а за да запее – и няколко пресни листа мента, босилек или розмарин.